IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's атакува S&P заради новата система за оценка на ипотечни деривати

Според експерти обаче критиката, която Moody's отправя, е твърде необичайна

11:07 | 11.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Moody's атакува S&P заради новата система за оценка на ипотечни деривати

Moody's директно нападна конкурента си Standard & Poor's (S&P) заради променената система за оценка на ипотечни деривати, предаде Ройтерс.

Moody's обвини S&P, че е присъдил инвестиционен рейтинг на сделка с ипотечни деривати, която всъщност не заслужава такъв.

Става въпрос за първата емисия европейски ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, пусната от началото на финансовата криза през 2007 г., три-четвърти от която беше придобита от JPMorgan.

Според Moody's обезпеченията по емисията са твърде рискови, затова за части от нея е трябвало да бъде присъден неинвестиционен рейтинг.

Тази сделка привлече вниманието на пазарите, тъй като с нея S&P се върна триумфално на тях. Година по-рано рейтинговата агенция допусна сериозна грешка при оценката на друга емисия ипотечни деривати и „замрази“ участието си на пазара. Преди няколко месеца агенцията съобщи, че променя методиката си за присъждане на рейтинги.

Според Credit Suisse обаче от Moody's са вбесени, тъй като това е първата сделка с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, от май 2011 г., за която агенцията не е била наета да направи оценка.

Според експертите критиката е твърде необичайна, защото конкурентните рейтингови агенции обикновено присъждат различни рейтинги на едни и същи емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Който и да направи оценка на нещо имагинерно, оценката ще е "имагинерна" и НЕВЯРНА! Всичко сътворено досега от икономисти,политици, банкери и финансисти води света към разруха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още