IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължават ирландските банки частично да опрощават ипотеките на затънали длъжници

За да бъдат одобрени за участие в плана, кредитополучателите ще трябва да докажат, че са в тежко финансово състояние

15:34 | 10.10.12 г.
Задължават ирландските банки частично да опрощават ипотеките на затънали длъжници

В много отношения Ирландия трябва да предприеме такива мерки. Цените на жилищата все още са с 50% под пиковите си нива в сравнение с 30% в САЩ. В същото време по над половината от ипотеките в Ирландия остават вноски, които надвишават стойността на имотите на пазара в момента.

Въпреки че някои от длъжниците могат да си позволят да погасяват вноските си, над една четвърт от ипотечните дългове за първи жилища (около 39 млрд. долара) са в неплатежоспособност или са били модифицирани от кредиторите.

За разлика от САЩ ирландските банки са предприели възбрани спрямо много малко кредитополучатели. Този подход създава опасения за реалния размер на проблемните ипотеки в ирландските банки. А кредитополучателите, несигурни дали ще запазят жилищата си, остават в състояние на финансова парализа.

Целта на новия закон е да сложи край на тази парализа, като преработи нормативните правила за потребителските дългове и фалитите в Ирландия.

Въпреки че от банките не се изисква да намалят ипотечния дълг, законът им дава силен стимул да отписват ипотеките на затруднените длъжници.

Според новите правила ще е по-лесно да се обявява фалит и хората да напускат домовете си като цяло. За банките пък ще е по-изгодно да намалят задълженията на собствениците на жилища, вместо да загубят постъпления и да придобият домове, които така или иначе вероятно ще останат в активите им дълго време.

Критиците обаче твърдят, че законът може да има някои нежелани последици.

Едно от опасенията е, че банките няма да имат достатъчно средства, за да поемат евентуалните загуби от ипотеките.

Нивото на неплатежоспособност сред собствениците на ипотеките по жилища, закупени с цел отдаване под наем, също остава мистерия. Има много ирландци, направили подобна инвестиция. На теория неплатежоспособността позволява отписването на задължения по подобен тип ипотеки и аналиаторите очакват фалитите при собствениците на жилища, купени с цел инвестиция, да са повече, отколкото при собствениците на дом за задоволяване на жилищни нужди.

За да бъдат одобрени за участие в плана, кредитополучателите ще трябва да докажат, че са в тежко финансово състояние и не могат да си позволят да погасяват вноските си. Анализаторите се опасяват, че законът на практика може да е твърде рестриктивен и хората да продължат да изпадат в неплатежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още