IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължават ирландските банки частично да опрощават ипотеките на затънали длъжници

За да бъдат одобрени за участие в плана, кредитополучателите ще трябва да докажат, че са в тежко финансово състояние

15:34 | 10.10.12 г.
Задължават ирландските банки частично да опрощават ипотеките на затънали длъжници

Докато икономиката на Ирландия продължава да се бори с последиците от срива на жилищния пазар, страната предприема смел ход, за да помогне на десетките хиляди потънали във финансови проблеми собственици на жилища, пише New York Times.

Правителството очаква тази година да бъде приет закон, който би могъл да накара банките сериозно да намалят задълженията на хората с ипотеки - стъпка, която никоя друга държава до момента не е предприемала в такъв мащаб.

Инициативата, която ще намали месечните вноски на длъжниците, би могла да предотврати вълна от възбрани. Ако проработи, планът може да послужи като пътна карта и за други държави в затруднено положение.

Повечето държави, преживели срив на жилищния пазар, включително САЩ, са приложили само частично мерки за отписване на задължения по ипотеки - процес на опрощаване на част от главницата по заема.

Основното опасение на политиците е, че някои длъжници, които могат да си позволят да погасяват вноските си, ще престанат да го правят, за да се възползват от облекченията.

Банките също не са склонни да приемат подобен план за намаляване на задлъжнялостта, тъй като той би им донесъл огромни и неочаквани загуби.

Ирландия обаче успя да спаси банките си, а правителството все още държи големи дялове в някои от водещите ипотечни кредитори. Така че данъкоплатците вече така или иначе понасят загубите от ипотеките. В други държави тежестта от опрощаването на главницата до голяма степен би паднала върху частните банки.

Дебатът обаче е един и същ: дали кредиторите да бъдат принудени да поемат загубите сега с надеждата, че нещата ще се оправят по-бързо, или да се изчака жилищният пазар сам да оздравее, което би могло да продължи да тежи на икономиката още дълги години.

Държавите, страдащи от последиците на жилищен срив, вероятно ще наблюдават внимателно Ирландия, за да видят как ще се отрази законът. Испания, която има сериозни проблеми с нередовни платци по ипотеки, през март въведе мярка, позволяваща опрощаване на дългове, макар и при много строги условия.

Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още