IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката централна банка игнорира риска от жилищния бум

Банката държи основната си лихва ниска, тъй като взема под внимание само тесен кръг от цени, коментира валутен стратег

10:58 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Норвежката централна банка игнорира риска от жилищния бум

Незнайно защо, но жилищните цени в Норвегия вървят стремглаво нагоре. Звучи ли ви това познато, пита CNBC?

"Ниските лихви, стабилната инфлация при потребителските цени и бързо нарастващите цени на активите създават условия, при които дългът се акумулира с все по-бързо темпо и до нива, които са против конвенционалните правила".
Това изявление доста напомня на ситуацията в Япония от далечното минало или в САЩ от доста по-скоро. Това обаче е мнението на Нийл Мелор от Bank of New York Mellon и се отнася до Норвегия.

Богатата на петрол нация преживява сериозен жилищен бум и Мелор, който е валутен стратег, изразява опасения, че централната банка не взема достатъчно сериозно в предвид жилищните цени при оценката на инфлационните рискове и не променя политиката си в съответствие с този фактор. Официално инфлацията в Норвегия е едва 0,5%, но Мелор твърди, че тя отразява само случващото със стоките и услугите.

"Кризите от миналото ни научиха, че формулирането на политики на базата на тесен кръг от цени е рецепта за евентуална нестабилност, а историята показва, че нещата се повтарят", пише експертът в бележка към клиентите си. Според него съотношението на дълговете на домакинствата към доходите им възлиза на 210%, което е доста над 130% в САЩ през 2007 г., преди да избухне жилищната криза.

Според Марк Чандлър, валутен стратег в Brown Brothers Harriman, централната банка на Норвегия едва ли ще повиши основната лихва на следващото си заседание, като се има предвид несигурността около бъдещето на световната икономика. 

Той обаче е на мнение, че при очакваното увеличение на разходите за труд с 4% догодина, не може да се изключи повишение на лихвата на заседанието на 19 декември. Това ще е добре за кроната, според Чандлър, който очаква тя да продължи да се представя по-добре от долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още