IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство обмисля да увеличи данъците за бизнеса от имотния сектор

С приходите от увеличените данъци може да се финансират инвестиции в промишлеността, съобщи френският индустриален министър

09:30 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арно Монтбур. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Арно Монтбур. Снимка: Ройтерс

Френският министър на промишлеността Арно Монтбур е предложил на управляващите да бъде увеличено данъчното бреме за печелившия според него сектор на имотите, за да се финансират инвестиции в промишлеността, съобщи онлайн изданието Property Investor Europe.

“Секторът на недвижимите имоти е сред малкото защитени, които правят много пари“, коментира Монтбур в интервю за френска телевизия.

Правителството във Франция иска да увеличи конкурентоспособността на икономиката, като намали социалните разходи на бизнеса в замяна на ангажименти за увеличаване на инвестициите. Тази мярка обаче може да струва около 40 млрд. евро на кабинета.

Арно Монтбур се противопостави на идеята мярката да се финансира с постъпленията от евентуалното увеличение на ДДС или на данъците върху доходите на физическите лица. Основният му мотив е, че вдигането на данъците ще доведе до свиване на потреблението, което допълнително ще отслаби икономиката на Франция.

„Вместо това правителството трябва да погледне какво се случва в защитените сектори на икономиката, които правят много пари без много усилия“, коментира той.

На първо място сред „защитените сектори“ Монтбур постави банките и финансовата индустрия, като ги определи като изключително печеливши, но не особено отворени за конкуренция.

Втората позиция в личната класация на „затворените сектори“ на френския министър е секторът на имотите.

От асоциацията на брокерите на имоти във Франция изразиха загрижеността си от изказванията на Арно Монтбур. Данните на организацията посочват, че в страната действат около 30 хил. компании, свързани със сектора на имотите, за които работят около 200 хил. души.

"Допълнителното данъчно облагане на този сектор ще доведе до значителен и непоправим спад на активността с непосредствено въздействие върху заетостта", коментират от асоциацията.

Арно Монтбур допълни, че се обмисля и повишаване на данъка върху вносните стоки с високи емисии на въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още