IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай са забавили ръста през септември

На годишна база жилищата в страната продължават да поевтиняват

16:16 | 09.10.12 г.
<p>
	Пекин продължава да се бои от евентуално ускоряване на жилищната инфлация. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Пекин продължава да се бои от евентуално ускоряване на жилищната инфлация. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в големите китайски градове отчитат слабо покачване през септември спрямо август, сочат резултатите от изследване на частната компания за обработка на данни China Real Estate Index System, цитирани от The Wall Street Journal.

Според експерти данните са показател, че Пекин отбелязва известен напредък в опитите си да ограничи поскъпването на жилищата, въпреки неотдавнашните признаци за засилване на пазара.

Средната цена на жилищата през миналия месец е била 8 753 юана (1 384 долара)/кв. м, или с 0,17% над 8 738-те юана/кв. м, отчетени през август, когато цените нараснаха с 0,24% в сравнение с юли.

На годишна база през септември жилищата в Китай са поевтинели за четвърти пореден месец - с 1,4% в сравнение със септември 2011 г.

Спрямо август цените на жилищата в Китай са нараснали в 60 града, паднали са в 38 и са останали без промяна в два града, сочат още данните.

Отчетеното през септември месечно повишение на цените на жилищата, което е четвърто подред на месечна база, илюстрира предизвикателствата, пред които е изправен Китай в усилията си да укроти пазара.

Пекин продължава да се притеснява от евентуално ускоряване на жилищната инфлация, което би могло да застраши икономическата и социална стабилност в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още