IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа предпочитат да финансират строителството на офиси

Търговските имоти и жилищните проекти, най-вече студентските общежития, са другите предпочитани активи, за които банките са готови да дават заеми

09:33 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките в Европа предпочитат да финансират строителството на офиси

Офисите са най-атрактивните строителни проекти, за реализацията на които банките в Европа са готови да отпуснат финансиране.

Това се посочва в доклад на консултантската компания EC Harris за тенденциите при финансирането за сектора на имотите на Стария континент, съобщи онлайн изданието propertyeu.info.

Експертите са анкетирали 29 банки в 8 европейски държави. Резултатите от изследването показват, че 26% от финансовите институции са имали предпочитания към отпускането на заеми за строителството на офиси.

На второ място в класацията на най-предпочитаните от европейските банки активи са търговските имоти, а на трето – жилищните проекти.

Наблюдава се обаче тенденция жилищното строителство да измества изграждането на търговски центрове. Най-предпочитаният от банките клас жилищни имоти са студентските общежития.

Резултатите от изследването показват също така, че 83% от банките или са намалили финансирането си за сектора на имотите, или не са правили промени през последните 12 месеца.

Значително по-оптимистични са настроенията на банкерите във Великобритания – две трети от британските банки заявяват, че през следващите пет години ще увеличат финансирането за сектора на имотите и строителството.

С по-оптимистична нагласа са 48% от анкетираните банкери от Континентална Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още