IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето на европейските фондове за имоти изтича

Заради нова европейска директива пускането на нов фонд за имоти на пазара ще става по строги правила

11:05 | 08.10.12 г. 1
Времето на европейските фондове за имоти изтича

Изтича времето на европейските фондове за имоти, които бяха големият хит преди финансовата криза, пише онлайн изданието Property Investor Europe.

Те ще попаднат под въздействието на директивата за мениджърите на алтернативни фондове за инвестиции, каза Уве Стошек, който ръководи отдела за недвижими имоти в PricewaterhouseCoopers за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

"Нека си припомним, че страните-членки на Европейския съюз трябва напълно да приложат тази много подробна директива, както и т. нар правила от втора степен, препоръчани от Европейския орган за ценните книжа и борсите и приети от Европейската комисия. Те ще влязат в сила много скоро", коментира Стошек.

Според правилата всеки фонд трябва да разполага с отговорен депозитар, независимо управление на риска, подходяща система за оценки и прегледи, както и цялостна и писмено изложена политика за възнагражденията с правила за това как се стимулират служителите.

"Освен ако не сте напълно регулиран фонд мениджър в родната си държава, твърде вероятно е да ви се наложи да придобиете лиценз, преди да пуснете нов фонд на пазара. Има и правила, регулиращи начина, по който дадена компания може да делегира функции на несвързани доставчици на услуги или такива от същата група", пояснява Стошек.

Всичко това ще създаде необходимост от дълбоки промени в сегашната структура на фондовете в редица случаи, като делегирането ще е възможно единствено за функции, различни от управлението на портфейли и риск, посочва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 08.10.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 11 години
"нова европейска директива" проект или вече приета и ако е приета - коя е тази директива? Примерно става дума за ДИРЕКТИВА 2011/61/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 8 юни 2011 година или пък за нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още