IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на цените на имотите в Ирландия може да отнеме две десетилетия

Ирландия се възстановява бавно от кризата заради зависимостта на страната от износа и невъзможността да обезцени валутата си, според централната й банка

12:42 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на цените на имотите в Ирландия може да отнеме две десетилетия

Цените на имотите в Ирландия може да не се върнат към пиковите нива, достигнати по време на икономическия бум, в продължение на 22 години, предупреди централната банка на страната, цитирана от FT.

Институцията е изготвила доклад, в който сравнява развоя на финансовите кризи в Швеция, Финландия, Норвегия, Япония и Ирландия през последните 25 години. Според прогнозата й икономическото възстановяване на Ирландия ще бъде най-бавното заради зависимостта на Дъблин от външната търговия и невъзможноста да пристъпи към девалвация на валутата.

Мрачната прогноза на ирландската централна банка обаче повдига редица въпроси за способността на страната да се справи с огромния си дълг, както и да възстанови милиардите, изхарчени за „прочистването“ на банките от "токсичните" кредити.

Ирландия през 2011 г. записа икономически растеж за първи път от 2007 г., но кризата в еврозоната заплашва възстановяването на страната, която силно разчита на износа. Това силно затруднява Дъблин да постигна договорените с международните кредитори бюджетни цели.

Продължава да нараства и ирландският публичен дълг, като през 2013 г. се очаква той да достигне 120% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Централната банка на Ирландия посочва, че възстановяването на страната върви по-бавно, отколкото в другите четири държави. В доклада на институцията е записано, че ще са необходими поне още 2-3 години, преди икономиката на страната да достигне равнището на ръст от 2007 г.

Банката освен това предупреждава,че възстановяването на цените на имотите до предкризисните им нива може да отнеме от 11 до 22 години. Като пример се посочва Финландия, където подобен процес е отнел 22 години време.

Цените на бизнес имотите в Ирландия се сринаха с близо 50 на сто, а на жилищните – с над 70%, спрямо достигнатите максимални равнища преди финансовата криза.

В последните месеци се наблюдава стабилизиране на цените, но анализаторите са разделени в мненията си дали пониженията продължават, или се забавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още