IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори се насочват към компаниите за жилищно строителство

За разлика от тях тръстовете за инвестиции в апартаменти се представят зле, тъй като все повече наематели се превръщат в собственици

09:33 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските инвеститори се насочват към компаниите за жилищно строителство

Зараждащото се възстановяване на жилищния сектор в САЩ създава големи победители и губещи сред акциите от сектора на имотите, пише Wall Street Journal.

Докато книжата на компаниите, свързани с жилищното строителство, бележат възход, тези на фирмите за апартаменти потъват.

Тръстовете за инвестиции в имоти изоставаха от пазара на ценни книжа като цяло през третото тримесечие. Индексът Dow Jones Equity All REIT, който следи 155 дружества от бранша, регистрира обща възвръщаемост от едва 0,95% спрямо 4% през второто тримесечие и 10,48% през първото. За сравнение, индексите Standard & Poor's 500 и Dow Jones Industrial Average отчетоха възвръщаемост съответно от 6,4% и 5% за третото тримесечие.

Въпреки по-слабото общо представяне, тръстовете, свързани с жилищното строителство, регистрираха силни резултати най-вече благодарение на компаниите за производство на дървен материал. Общо те отбелязаха ръст с над 10% през третото тримесечие, начело с лидера Weyerhaeuser Co с обща възвръщаемост от 17,6%. Potatch Corp. и Plum Creek Timber Co. пък приключиха периода с ръстове съответно от 18% и 11,6%.

Акциите на компаниите за жилищно строителство, повечето от които не са структурирани като тръстове за инвестиции в имоти, бяха в основата на покачването на пазара през изминалото тримесечие, след като най-новите данни показаха най-силното темпо на повишение на техните поръчки и приходи от години насам.

Книжата на PulteGroup Inc., втората по големина компания от бранша в САЩ, поскъпнаха с 44,9% за периода, докато при DH Horton Inc. и Lennar Corp. ръстът бе съответно с 12% и 12,5%.

Инвеститорите са оптимисти за жилищния сектор отчасти поради факта, че нивата на запасите на пазара се доближават до историческия си минимум, за разлика от пренасищането, сполетяло пазара след жилищния срив.

През август за продан в САЩ е имало само 141 хил. нови жилища. В национален мащаб строителството в сектора през август се е повишило с 2,3% до 750 хил. жилища с отчитане на сезонните фактори, сочат нови данни на Бюрото за преброяване на САЩ.

Окуражаващите данни за жилищния сектор са лоша новина за компаниите, строящи и управляващи сгради с апартаменти. Този сектор бе в основата на възстановяването при бизнес сградите от дъното на пазара през 2009 г., най-вече благодарение на нарастващото търсене от страна на принудително изселени собственици и млади професионалисти, отлагащи покупката на първия си дом.

Тръстовете за инвестиции в апартаменти бяха най-зле представящият се сектор през третото тримесечие с отрицателна възвръщаемост от 4%. Този обрат в нагласите е отражение на очакванията на инвеститорите, че наемите едва ли ще продължат да вървят нагоре в бъдеще, тъй като все повече наематели ще стават собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още