IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grand Mall Varna ще сваля наемите, за да увеличи приходите чрез по-голяма заетост?

Компанията собственик Orchid Developments е постигнала ново споразумение с кредиторите си за разсрочване на част от задълженията на мола

11:57 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Grand Mall Varna ще сваля наемите, за да увеличи приходите чрез по-голяма заетост?

Собственикът на Grand Mall Varna – Orchid Developments, се е споразумял с банките-кредиторки да бъдат разсрочени част от задълженията на търговския център в морската ни столица. 

Това става ясно от съобщение на компанията, изпратено до Лондонската фондова борса на 1 октомври.

Според договорката с ОТР и MKB Group, които кредитираха строителството на мола, дължимите плащания по главницата на заема за периода юли 2012 – юни 2013 г. в размер на 2,4 млн. евро ще бъдат отложени.

Сумата обаче трябва да бъде платена до края на юни 2015 г. Цялата сума или част от нея може да бъде погасена и по-рано, при условие, че Orchid намери средства да се разплати с банките.

В съобщението на компанията се посочва още, че ще има промени в средния наем на кв. м в търговския център и условията за наем на търговски помещения, за да бъдат привлечени нови наематели, да се увеличи заетостта в него и оттам да се генерират повече приходи.

Групата за втори път предоговаря условията по заема за изграждането на мола. Първото споразумение беше сключено през април миналата година, но явно компанията няма възможност да го изпълни.

Преди месеци Orchid предоговори и кредит от UniCredit Bulbank във връзка с проекта си Orchid Gardens Varna, като сроковете за издължаване бяха удължени до август 2017 г. Групата преговаря и с други кредитори за разсрочване на задълженията по заеми за други проекти.

Преди дни ръководството на Orchid поиска от борсовия регулатор да спре търговията с акциите на компанията в Лондон, след като през последните шест месеца пазарната капитализация на дружеството се срина с около 70% до 1,8 млн. паунда.

През август компанията предупреди, че има нужда от допълнителен капитал, тъй като в противен случай има вероятност да не получи пълната подкрепа на кредиторите си.

Дни по-късно Orchid изгубиха съдебна битка с няколко български строителни фирми заради жилищния проект на компанията в София. Съдът разпореди 12 от апартаментите да бъдат принудително продадени, за да се разплати инвеститорът със строителите на комплекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още