IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan взе лъвския пай от първата емисия европейски ипотечни книжа след кризата

Емисията е обезпечена с 30 хил. жилища в Германия, отдадени под наем, и с още над 7 хил. паркоместа

13:07 | 01.10.12 г.
JPMorgan взе лъвския пай от първата емисия европейски ипотечни книжа след кризата

JPMorgan е придобила три-четвърти от първата емисия европейски ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, пусната от началото на финансовата криза през 2007 г. насам, предаде Financial Times.

Банката е изкупила ценни книжа за около 565 млн. евро. Останалата част от облигациите са изкупени от фондове за дългосрочни инвестиции, включително M&G.

Емисията е подкрепена от 30 хил. жилищни имота под наем в западната част на Германия. Портфейлът е известен като "Витус".

Освен жилищата, почти всички от които официално са държавна собственост, дългът е обезпечен и със 7 124 паркоместа.

Портфейлът е съсобственост и е управляван от Round Hill Capital - европейски инвеститор, специализиран в студентски общежития и жилища в Германия.

Пазарът на жилищни имоти под наем в Германия се превърна в един от най-привлекателните класове активи по време на кризата. Комбинацията от ниски нива на незаетите площи и стабилни наеми привлече редица пенсионни фондове, застрахователни дружества и други дългосрочни инвеститори.

Завръщането на този тип емисии на европейския пазар за имоти е важен момент за сектора, който се задъхва на фона на липсата на банково финансиране.

Пазарът достигна своя пик през 2006 г., когато бяха пуснати емисии за 67 млрд. долара, но през 2009 г. активността замря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още