IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се институционалните инвеститори в Италия да засилят интереса си към имотите

Делът на инвестициите в имоти от общия обем на вложенията на италианските институционални инвеститори ще нарасне до 7,5%

13:30 | 28.09.12 г.
Очаква се институционалните инвеститори в Италия да засилят интереса си към имотите

Италианските институционални инвеститори вероятно ще увеличат средствата, отделяни за вложения в недвижими имоти, от 6,9% до 7,5%, пише онлайн изданието Property Magazine, като цитира ново изследване на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични дружества за имоти (INREV).

Според изследването общиият размер на инвестициите в имоти за тази година в Италия ще възлязат на около 38,5 млрд. евро, или близо 7 на сто от обема на вложенията в страната като цяло.

За инвеститорите имотите предлагат добра възможност да диверсифицират портфейлите си, посочват от организацията. Освен това нестабилността при имотите в страната е ниска в сравнение с други класове активи, особено при сегашната кризисна обстановка.

Въпреки че повечето инвестиции в имоти все още са преки, изследването подчертава нарастващата популярност на непубличния сектор поради ползите, които предлага по отношение на диверсификаията и достъпа до специализиран управленски опит.

Косвените инвестиции в имоти в Италия се оценяват на около 13,2 млрд. евро, или 34,4% от общите вложения в имоти. Повечето то тях са чрез непублични фондове.

Най-много са инвеститорите от сектора на застраховането и частните пенсионни фондове. На застрахователите се падат около 19 млрд. евро, или почти 50% от инвестиционната дейност при имотите.

На съществуващите пенсионни фондове се падат 4,5 млрд. евро (11,7%), на частните пенсионни фондове - 13,8 млрд. евро (35,8%), а на банковите фондации - 1,2 млрд. евро (3,1%).

Застрахователните дружества преобладават и при институционалните инвестиции в непублични фондове за имоти - на тях се падат 58,8% от общите инвестии; при частните пенсионни фондове този дял е 28%, за съществуващите фондове - 7,3%, а за банковите фондации - 5,5%.

Според централната банка в Италия общият брой на непубличните фондове за имоти в страната през 2011 г. е бил 303, а общата стойност на управляваните от тях активи е била близо 40 млрд. евро.

Институционалните инвеститори в Италия като цяло отделят сравнително повече средства за вложения в имоти като дял от общите си инвестиции в сравнение с някои други държави в Европа. Във Великобритания този дял е 6,6%, във Франция - 5,7%, а в Германия – 5,4%.

Италианските инвеститори запазват най-сериозен дял от инвестициите си за местния пазар - 99,1% в сравнение с 91,9% във Франция и 89,3% във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още