IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори се завръщат на пазара на имоти в Токио

Въпреки рисковете, имотите в Токио носят по-висока доходност, отколкото имотите в Хонконг и Сингапур

09:54 | 28.09.12 г.
Чуждестранните инвеститори се завръщат на пазара на имоти в Токио

В търсене на по-добра доходност и убежище от проблемите в Европа чуждестранните инвеститори се завръщат към активи, които бяха загърбили до неотдавна - имотите в Токио, пише Wall Street Journal.

Редица инвеститори - от държавната сингапурска инвестиционна компания Temasek Holding Ltd. до Goldman Sachs Group Inc., се надяват, че наемите на офисите в японската столица, които вървят надолу от четири години насам заради глобалната финансова криза, ще се покачат благодарение на падащите нива на назаетите площи.

Друго предимство на пазара е, че цените не са толкова нестабилни, колкото тези в Сингапур и Хонконг. Освен това земята в някои водещи градски райони също започва да поскъпва, като според някои инвеститори е единствено въпрос на време търсенето на офиси също да се засили.

Японските имоти носят повече пари от други водещи финансови градове в региона. Доходността, измерена спрямо годишния нетен приход като дял от стойността на имота, възлиза на 4,5% за центъра на Токио в сравнение с 2,9% в Хонконг и 4,2% в Сингапур, сочат данни на Colliers International.

Обемът на незаетите офиси обаче остава висок, въпреки че някои чуждестранни инвеститори твърдят, че изглежда той достига тавана. През празните офиси в центъра на Токио са били 9,2% в сравнение с минимума от 2,5%, достигнат през ноември 2007 г.

Сред рисковете, пред които са изправени инвеститорите, е че тези нива може да не намалеят толкова бързо, колкото мнозина се надяват. Японската икономика, която вече страда от слаб растеж, може да не се възстанови така силно, като се има предвид бързо застаряващото население. Това на свой ред може да ограничи ръста на цените на имотите.

Другите рискове са свързани с природните бедствия, особено земетресенията, които също могат да навредят на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още