IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците пестят от наеми с повече съквартиранти

Наемането на големи жилища с повече спални излиза по-евтино

11:34 | 27.09.12 г.
Британците пестят от наеми с повече съквартиранти

Споделянето на жилища става все по-популярно във Великобритания, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

С нарастването на разходите за живот наемателите все по-често търсят начин да избегнат високите наеми и решават да делят стаи в по-просторни жилища.

Жилищата с шест и повече спални са най-бързо набиращият скорост тип имоти в един от сайтовете за търсене на съквартиранти, като делът им е нараснал с 59% за последните 12 месеца.

Само в Лондон статите в имотите с шест и повече сплани са се увеличили със 79%.

Този тип наеми може да спестят доста средства на хората. В апартаментите с две или три спални разходите по наема са средно по 426 паунда месечно, според данни от стайта SpareRoom.co.uk.

В същото време наемът за жилище с от четири до шест стаи излиза средно 397 паунда месечно.

Средният наем на стая в Лондон в апартамент с две спални е 809 паунда, но в жилище с шест или повече спални той е 710 паунда, което спестява около сто паунда месечно и над хиляда паунда годишно.

Нищо чудно тогава, че споделянето на апартаменти става все по-популярно, а собствениците на имоти са готови да отговорят на нарастващото търсене.

Данни на Jones Lang LaSalle показват, че секторът на частните наеми е набъбнал с близо 50% от 2007 г. насам. А като се има предвид, че купувачите на първи дом все още трудно успяват да се вместят на пазара, броят на домакинствата, живеещи под наем, вероятно ще продължи да се увеличава, което ще доведе до необходимост от още 1,7 млн. жилища до 2016 г.

Това се равнява на годишна инвестиция от около 285 млрд. паунда, или близо осем пъти повече от размера на пазара на имоти с цел отдаване под наем в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още