IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Лондон се пренасочват към жилищните проекти

Заради кризата интересът на бизнеса към новите офиси е значително по-слаб, отколкото е търсенето на жилища в британската столица

13:00 | 26.09.12 г.
<p>
	За 12 месеца цените на жилищата в центъра на Лондон са се повишили с 10%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За 12 месеца цените на жилищата в центъра на Лондон са се повишили с 10%. Снимка: Ройтерс

Две големи строителни фирми в Лондон напредват с осъществяването на големи нови жилищни проекти, а други водещи играчи в бранша преместват фокуса си върху жилищните имоти, пише The Wall Street Journal.

Жилищата в британската столица винаги са се радвали на голям интерес от страна на инвеститорите, но на фона на наплива от чуждестранни купувачи на пазара и все още затегнатото финансиране за строителния бранш слабото предлагане дава сериозен тласък на цените.

Canary Wharf Group, която е собственик и строител на едноименния финансов квартал в Лондон, планира три нови проекта с обща площ от над 550 000 кв. м: кулата "Нюфаундленд" с 500 апартамента и близкия "мини-град" "Уд Уорф", както и "Шел Сентър" с площ от близо 70 000 кв. м на юг от р. Темза. Последният проект се осъществява съвместно със строителната компания Qatari Diar и се предвижда изграждането 800 апартамента.

Ballymore Group пък този месец започва да продава апартаменти във втората сграда в "Ембаси Гардънс". Вече са пласирани 290 от общо 314-те жилища в първата сграда.

На фона на нарастващото население и свитото предлагане търсенето на апартаменти в Лондон е високо. В същото време бизнесът продължава да съкращават персонал и да задържат плановете си за разрастване, така че апетитът към офисите е по-слаб. Затова и строителните компании се пренасочват към жилищните проекти.

Въпреки че цените на жилищата в Англия и Уелс като цяло са нараснали само с 0,3% през 12-те месеца до края на юли, те са се повишили със 6,5% в Лондон и с 10% в центъра на британската столица, сочат данни на компанията за недвижими имоти Knight Frank.

В същото време наемите на първокласните офиси остават без промяна, показва статистиката на Jones Lang LaSalle.

Цените на първокласните имоти в центъра на Лондон са нараснали с 51% от най-ниското си равнище след финансовата криза през март 2009 г., като в момента са с около 15% над пика си отпреди кризата, твърдят от Knight Frank.

Чуждестранното търсене се движи основно от купувачи от Русия, Индия, Италия, Франция и САЩ, която търсят убежище от икономическите проблеми и политическия хаос в Близкия Изток, посочват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още