IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските банки ще продадат кредити, свързани с имоти, за 20 млрд. евро

До края на годината сделките с кредитни портфейли ще се увеличат, прогнозират от консултантска компания

11:53 | 24.09.12 г.
Европейските банки ще продадат кредити, свързани с имоти, за 20 млрд. евро

Банки в Европа са на път през настоящата година да се отърват от кредити за 20 млрд. евро, обезпечени с хотели, офиси и магазини заради тенденцията финансовите институции да намаляват експозициите си към нестабилния сектор на имотите, пише FT.

Редица големи банки, сред които Lloyds, Santander и Bundesbank, вече продадоха портфейли на стойност 7,5 млрд. евро. Очаква се активността на кредиторите да се засили към края на годината, като банките ще се разтоварят от кредити за още 11 млрд. евро, прогнозират от консултантската компания CBRE.

Натискът върху европейските банки да свият експозициите си към сектора на имотите става все по-осезаем с приемането на новите регулаторни изисквания, според които кредиторите ще трябва да увеличат капитала си заради многомилиардните дългове, натрупани от времето на имотния бум, отбелязва изданието.

„Не става въпрос за това колко, а за това кога кредитите, свързани със сектора на имотите, ще бъдат продадени“ коментира Кийт Бреслауер, управляващ директор на Patron Capital, частен инвестиционен фонд с фокус върху сектора на имотите.

„Банките правят всичко, което е по силите им, за да издържат докато чакат пазара да се подобри и те да намалят загубите си, но в крайна сметка тези кредити трябва да изчезнат от системата“, допълва той.

Необходимостта от компенсиране на задлъжнялостта принуди банките в Европа да подготвят кредитни портфейли дори на цената на огромни загуби. През август например Lloyds продаде на американската компания Kennedy Wilson кредитен портфейл с номинална стойност 360 млн. евро, свързан със сектора на имотите в Ирландия, с отстъпка 90%.

В момента Société Générale продава портфейл от редовни кредити за 2 млрд. евро, но едва ли банката ще успее да постигне цената, която иска за него.

Филип Кропър, управляващ директор финансиране на недвижими имоти в CBRE, коментира, че броят на сделките ще се увеличи до края на годината, но предупреди, че оценката на някои по-големи портфейли вече създава проблеми.

Кропър обяснява, че вече са се провалили няколко транзакции за изключително сложни портфейли. Затова много инвеститори съветват банките да променят подхода и да се насочат към продажбата на по-малки, единични активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още