IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Plaza Centers получи рейтинг В със стабилна перспектива от S&P

Агенцията посочва, че има вероятност компанията да ускори процеса по продажба на активи и да намали задълженията си

15:08 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Plaza Centers получи рейтинг В със стабилна перспектива от S&P

Standard & Poor's (S&P) присъди дългосрочен кредитен рейтинг В със стабилна перспектива на компанията за недвижими имоти Plaza Centers, която има проект за мол в Шумен. Рейтинг В е присъден и на предложената от компания привилегирована дългова емисия за 200 млн. долара.

„Оценката отразява високата волатилност, присъща за бизнеса на компанията с търговски имоти, която води до значителни колебания на паричните потоци“, посочват от рейтинговата агенция.

„Перспективата пред кредитния рейтинг на компанията е стабилна, което отразява вероятността от Plaza да ускорят процеса по продажба на активи според бизнеса модела им. Това ще им помогне да намалят нивото на задлъжнялостта и да подобрят ликвидната си позиция“, посочват още от S&P.

Агенцията допълва, че присъдената оценка отразява рисковете от бизнес модела на компанията – строителство на търговски центрове „до ключ“, продажбата им и реализирането на капиталова печалба и позитивни парични потоци.

От агенцията посочват, че обикновено в края на всеки бизнес цикъл, който продължава от 2 до 4 години, компанията намалява задлъжнялостта си, което обаче крие редица рискове.

Рискове крие и географската концентрация на дейността на Plaza на пазарите в Централна и Източна Европа, които са силно податливи на нестабилните икономически и кредитни условия в еврозоната.

От S&P посочват обаче, че компанията донякъде е отстранила негативните ефекти, тъй като в последните три години е натрупала кешови резерви в размер на 200 млн. евро, които покриват дълга на компанията с матуритет до 2 години.

Позитивно на паричната позиция на компанията се отрази и успешната продажба на портфолиото й от активи в САЩ, допълват от рейтинговата агенция.

„Вярваме, че Plaza Centers има напълно реализируеми активи, с които допълнително да намали задлъжнялостта си и да подобри ликвидната си позиция“, коментират от агенцията.

От S&P прогнозират, че компанията вероятно ще реализира печалба от порядъка на 80-100 млн. евро през следващите две години благодарение на реализацията на вече готови активи.

Наскоро от Plaza Centers отчетоха нетна загуба в размер на 7 млн. евро заради увеличението на другите финансови разходи на компанията през първото полугодие.

Приходите от основната дейност на компанията обаче нараснаха с 42% до 33,7 млн. евро през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Като част от стратегията за намаляване на задлъжнялостта компанията съобщи също така, че се отказва от проекта си за мол в София, в който придоби контролиращ дял през 2009 г., а в последствие отложи реализацията му заради кризата.

Засега от Plaza смятат да построят мола в Шумен, за който купиха терен преди кризата, но отложиха строителството и откриването му с една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още