IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям е интересът към програмата за саниране на блокове с европейски пари

На фона на направените консултации обаче подадените заявления за саниране са капка в морето

14:26 | 18.09.12 г. 8
Голям е интересът към програмата за саниране на блокове с европейски пари

Етажните собствености в България са направили близо 2 500 консултации за възможностите на програмата за саниране на блокове с европейски пари, показват данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От юли, когато започна програмата на ведомството, досега обаче са подадени само 83 заявления за интерес, сочи статистиката на министерството.

Десет от заявленията са отхвърлени като недопустими, съобщи пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова.

Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” във ведомствоот, обясни, че подадените заявления са предимно за сгради с по 1-2 входа и общо до 15 апартамента.

Резултатите от изготвено за ведомството социологическо проучване показват, че липсата на средства е основната пречка хората да се включат в програмата за саниране на жилищните блокове с европейски пари, тъй като домакинствата трябва да осигурят половината от разходите по строителните работи.

Втората причина, която възпира хората от участие в програмата, са възрастните им съседи, които нямат възможност да си позволят такива разходи, а третата - неразбирателство със съседите в блока или входа.

Според резултатите от проучването болшинството български домакинства биха заделили до 2 хил. лева за саниране на жилищата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Е това е проблема на ЕС. Раздават се едни пари, които се усвояват от банки и консултанти, под привидно добри инициативи и добри намерения. Лихвата за ЕС е твърде висока., а за България ниска, но с няколко таксички щи избутата оскъпяването на кредита минумум до 12 %. Отделно кооперацията ако си направи сама ремонта ще и излезе на половина, а с оскъпяването на кредита и на 1/3 от заложените суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
equal
преди 11 години
Голям , голям, колко да е голям... С тези изисквания за получаване на кредит излиза, че и един съсед пенсионер да имаш, гори целия блок/входЦитатът е друга медия "На какви условия трябва да отговарят физическите лица и сдруженията обясни Aлександър Панталеев от банката: Всеки от членовете в сдружението на собствениците да е на възраст, която добавяме към срока на кредита, не надвишаващ 63 години при мъжете и 60 години при жените. Изисквания към кандидати физически лица: на възраста, която добавяме към срока на кредита и сумата не надвишава 63 години за мъжете и 60 години за жените. Става дума за кредити при физически лица и отделни домакинства между 2000 и 3000 лв. При седем години и основен лихвен процент 6,5 процента месечната вноска при 2000 лв. е около 32 лв., при 3000 лв. е 47 лв. и при 5000 лв. е 79 лв. на месец. Изискванията за нетен доход при двучеленно домакинство е 396 лв. на всеки, при тричленно домакинство са по 586 лв.", каза той."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Верно си заблуден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Прав си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Ами хората не са прости. Субсидията ще я лапнат от фирмите и банките по веригата а хората на практика ще си платят 100 % от стойността на санирането.Сметките са елементарни и за съжаление предричам провал на поредния опит за саниране на жилищата в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Трябва да дойдеш да го обясниш на "хубавите" съседи, и ще разбереш колко е голям интереса, ама реализацията-минимална.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zabluden
преди 11 години
При положение,че държавата ти покрива 50% от разходите за санирането,а не само за топлоизолацията,че си има проектен мениджър който движи проекта и ти не се занимаваш с нищо,а това ти удължава живота на жилището с доста години и ако не можеш да извадиш парите за другите 50%,можеш да ги вземеш като нисколихвен кредит от банката и инвестицията да си я избиеш за 5-6 години от по-ниските сметки,трябва да си балък за да не се възползваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Веск
преди 11 години
Това ГОЛЯМ интерес е доста преувеличено. Голяма е само беднотията. Да добре е да се санира, добре е да се икономисва от енергия, добре е да се стимулира строителството, но всичко това са само пожелания. Сриващите се цени на имотите, растящата безработица и недоимък, падналите наеми, сериозната вече възраст от около 40 години на много от панелките поставят въпроса-ЗАЩО. Санирането само няма да реши проблема с отоплението, защото цените на енергията ще растат постоянно. Инвестирането в жилище с падаща цена е глупост ако и да живееш в него. За много хора това е единствения актив и когато цената му пада ако и да е саниран , а ресурса от време на ползване е изчерпан към половината въпросът е - ЗАЩО. Не е ли по-добре ново вместо старо плюс саниране при близки цени? За София и Варна цените на имотите са стабилни и е допустимо саниране, обаче за останалите градове при явното сриване на цени особено на големите имоти санирането е неоправдано. Има и 100 хил. банкови имота задържани изкуствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още