IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да падат на годишна база

При всеки знак за растеж на пазара на имоти има вероятност правителството в Пекин да предприеме нови мерки за “охлаждане”

10:00 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През август спрямо юли продажбите на жилища в Китай са забавили ръста си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През август спрямо юли продажбите на жилища в Китай са забавили ръста си. Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в 70 основни града на Китай са се понижили с 1,4% през август на годишна база, показват изчисления на Ройтерс на базата на официални правителствени данни.

От агенцията отбелязват, че това е шести пореден месец, в който жилищата в страната поевтиняват на годишна база. През август спрямо юли цените на жилищата са се покачили с минималните 0,1%, колкото беше и растежът им през юли.

Агенцията отбелязва, че при всеки знак за нов растеж на пазара на имоти има вероятност правителството в Пекин да предприеме нови мерки за “охлаждане”, включително ограничаване на сделките, както и експериментални данъци.

“Китай вероятно ще продължи да затяга политиката си на пазара на имоти, като вероятно ще приложи нови данъци не само в Шанхай, но и във второстепенните градове, където цените на имотите продължават да се покачват”, коментира Ши Ки, анализатор в консултантската компания CEBM в Шанхай.

Ши припомня, че Пекин спря да издава разрешителни за продажба на скъпи жилища и забрани регистрацията на подобни имоти.

През лятото продажбите на имоти в Китай се увеличиха заради паричните облекчения, които предприе централното правителство, за да стимулира икономическия растеж. Последните данни за жилищния пазар в страната показват обаче, че отчетените ръстове вече се забавят.

През август спрямо юли продажбите на жилища в страната са забавили ръста си до 20,4%, след като през юли спрямо юни се увеличиха с над 26 на сто. Подобна тенденция се отчита и при инвестициите в имоти.

Това се отразява и на пазарите, като акциите на компаниите от сектора на имотите и строителството изтриха близо 4 на сто в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още