IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският Wall Street трябва да е готов след три години

Проектът за международния финансов център в Истанбул е част от плановете на премиера Ердоган за превръщането на Турция в процъфтяваща икономическа сила

16:41 | 17.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Турският Wall Street трябва да е готов след три години

Ако всичко върви по план, един от прашните парцели в предградието Аташехир в азиатската част на Истанбул след три години ще се превърне в Wall Street на Мраморно море. Поне такива са амбициите на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято идея е изграждането на международния финансов център, пише Bloomberg.

Ердоган, който има европейски амбиции за Турция, планира да превърне страната в процъфтяваща политическа и икономическа сила. Идеята за Международния финансов център в Истанбул е част от тези планове.

Финансовата индустрия в Турция расте правопропорционално на икономиката. Mizuho Financial Group Inc., Mitsubishi Corp., OAO Sberbank of Russia и кувейтската Burgan Bank SAK навлязоха на турския пазар, редом със старите играчи като Citigroup Inc. и HSBC Holdings Plc.

В момента турската финансова индустрия си има две „сърца“ в Истанбул - кварталите Маслак и Левент, които се намират в европейската част на града. Трансформацията му обаче тече с пълна пара, от което се възползва строителната индустрия.

Скептиците за проекта на истанбулския Wall Street посочват, че в близкото минало Ердоган предложи няколко подобни грандиозни проекти, които все още не са реализирани. Такива са проектомагистралата от Истанбул до Измир, както и каналът „Истанбул“, който беше планиран като алтернатива за Босфора.

"Причината Турция да не се е превърнала досега в международен финансов център се крие в цялостната конкурентоспособност на икономиката. Целта да се превърнем в международен финансов център сама по себе си не е точно формулирана“, коментира Мурат Юджер, съветник в Истанбул за консултантската компания GlobalSource Partners.

„Иска ми се правителството да се съсредоточи върху повишаването на общата конкурентоспособност на Турция и институционалния капацитет“, допълва експертът, като обяснява, че може усилията да се концентрират върху подобряването на образователната система, данъчната система, условията за живот и други реформи.

Ердоган обаче разполага с подкрепата на бизнеса за осъществяването на проекта за истанбулския Wall Street, който се оценява на 2,6 млрд. долара и е с потенциал да създаде 50 хил. работни места.

Двете държавни банки Turkiye Halk Bankasi и Turkiye Vakiflar Bankasi купиха земята, върху която ще се строи, а вече няколко големи финансови компании потвърдиха, че ще се пренесат там, след като проектът бъде реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Уверен съм в това.От много време доста пари преминават от Европа към Азия и обратно през Истанбул (десетки или стотици милиарди всяка година). Като видях това за първи път преди няколко години много се учудих. Имат подобен шанс както например Лондон преди 150-200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mr_crash
преди 11 години
Както каза Сокола , пътят на България за Европа минава през Истанбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Много хора подценяват Турция като водеща икономика но това си е техен проблем Истамбул ще стане водещ финансов център -мостът между огромния 500 милионен европеиски пазар и не по малкия пазар на Изтока - Близкия Изток района на Персииския залив газовите пазари на Ирак Иран Катар бившите републики от СССР Не се съмняваите че след 10 или 15 години турския мегаполис ще бъде сред първите 10 финансови центрове в света Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още