IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания готви радикална реформа на пазара на наеми

Собствениците на жилища, отдавани под наем, ще получат повече права и данъчни облекчения

12:45 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания готви радикална реформа на пазара на наеми

Испания планира да даде повече права на собствениците на имоти като част от готвената реформа на пазара на наеми, съобщи онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Новите мерки, които се очаква да бъдат финализирани през следващите седмици, ще улеснят собствениците на имоти да гонят наематели – нередовни платци.

Според новите правила наемателите на жилища в страната ще имат само 10 дни да платят всички дължими такси или ще бъдат изгонени. Наемодателите ще дават 2 месеца предизвестие на наемателите, ако жилището е необходимо на собствениците му.

Планира се също така да се намали продължителността на договорите с наемателите. Досега те имаха право да останат в имота за пет години с опция за удължаване на този срок с още три години. Според новите правила максималният срок на договорите за наем ще е три години с опция за удължаване с още една.

Инвеститорите в жилища, които да бъдат отдавани под наем, ще получат и данъчни облекчения за доходите им от наем, а ако ги отдават на наематели под 30-годишна възраст може и изобщо да не плащат данъци.

Основната цел на правителството е с тази реформа да се стимулират купувачите на жилища, които да ги отдават под наем, отбелязва изданието.

В Испания съществуват над 25 млн. имота, но от тях само 1,8 млн. са за отдаване под наем, тъй като испанското законодателство досега не насърчаваше купуването на имоти с цел отдаването им под наем.

„Това са ясни стъпки за насърчаване на инвестициите в имоти, особено чуждите инвестиции, за да се подпомогне абсорбирането на наличностите на пазара“, коментира реформата Александър Пелтешки, анализатор от ING Financial Markets.

"Имаме нужда от тези реформи, както пустинята се нуждае от дъжд", коментират местни агенции за недвижими имоти. Експертите са на мнение, че динамичният и функциониращ пазар на наеми е от съществено значение за мобилността на работната сила и заздравяването на икономиката.

Инвеститорите в имоти в Испания, които купуват жилища, за да ги отдават под наем в последствие, могат да бъдат сигурни във високата възвращаемост, тъй като цените на жилищата в Испания продължават да вървят надолу, а наемите се покачват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още