IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст на цените на жилищата във Великобритания през август

Най-силно са поскъпнали жилищата в Лондон

10:45 | 14.09.12 г.
Отчитат ръст на цените на жилищата във Великобритания през август

През август цените на жилищата във Великобритания са нараснали за първи път от три месеца на фона на съживеното търсене, сочат данни на Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg.

Средната цена в Англия и Уелс се е покачила с 0,1% спрямо юли до 226 243 паунда, като на годишна база повишението е с 2,6%.

В Лондон жилищата са поскъпнали средно с 10,5% спрямо юли миналата година, като най-сериозно е повишението в Кенсингтън и Челси (32%), следвани от Хамърсмит и Фулъм (19%) и Уестминстър (18%).

В национален мащаб обемът на сделките се е увеличил с 2,5% в сравнение с юли. Въпреки че продажбите на жилища са на най-високото си равнище от началото на тази година, те продължават да са малко над 60% от средните за периода 1995-2011 г.

"По-добрите данни се дължат по-скоро на минималното съживяване след мудната активност на купувачите по-рано това лято, дължаща се на комбинацията от почивните дни на банките покрай Юбилея на Кралицата в началото на юни и изключително тежките дъждове", посочва Ричард Секстън от LSL.

"На практика получаването на достатъчно голяма ипотека продължава да е пречка за хиляди купувачи на първи дом", допълва експертът.

Миналия месец Bank of England и финансовото министерство на Острова дадоха начало на програма, целяща да засили кредитирането, а правителството облекчи правилата за градско планиране, за да даде тласък на стриотелството, което отбеляза спад с 3,9% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още