IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freddie Mac ще си възстанови до 3,4 млрд. долара от "лоши" кредити

Просрочените ипотеки, отпускани по времето на жилищния бум, ще бъдат изкупени обратно от банките-кредиторки

13:32 | 13.09.12 г.
Freddie Mac ще си възстанови до 3,4 млрд. долара от "лоши" кредити

Американската държавна ипотечна компания Freddie Mac ще си възстанови до 3,4 млрд. долара допълнително от банките, стана ясно след подробен преглед на "лоши" кредити, закупени от дружеството по време на жилищния бум, обяви Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Докладът се появи, след като миналата година Freddie Mac се договори с Bank of America Corp по лоши кредити, продадени от банката на компанията за жилищно финансиране малко преди да започне ипотечната криза.

По-късно от агенцията за жилищно финансиране изразиха опасения за начина, по който във Freddie Mac са разглеждани заемите за евентуално обратно изкупуване от банката.

Банките в САЩ отпускат ипотечни кредити на клиентите си и после ги продават на ипотечните агенции Fannie Maе и Freddie Mac. Те на свой ред ги групират в пакети под формата на ценни книжа за инвеститори.

В случай, че заемите станат лоши, институциите могат да поискат от банките да ги купят обратно, ако се установят някакви нередности при поемането им, като например липсващи финансови отчети или пък неверни оценки.

През янаури 2011 г. Bank of America постигна извънсъдебно споразумение за 1,35 млрд. долара с Freddie Mac за уреждането на настоящи и бъдещи искания за обратно изкупуване на проблемни ипотеки. Споразумението бе за кредити, продадени от Countrywide Financial, която бе придобита от Bank of America през 2008 г.

През септември 2011 г. обаче от Федералната агенция за жилищно финансиране откриха недостатъци в начина, по който във Freddie Mac са разглеждали исканията. В компанията са разглеждани ипотеки със закъснели или липсващи вноски само през първите две години след отпускането им без да се включват заеми, закупени или гарантирани по време на годините на жилищния бум между 2005 и 2007 г., а много от тях също са лоши.

Според доклада например близо 100 000 кредита, отпуснати през 2006 г., не са били разгледани, защото не са отговаряли на критериите на Freddie Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още