IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат висока активност на инвеститорите в индустриални имоти в ЦИЕ

Консултанти очакват наемите в индустриалния сегмент на пазара на имоти в региона да започнат да растат

14:11 | 11.09.12 г.
Отчитат висока активност на инвеститорите в индустриални имоти в ЦИЕ

Активността при инвестициите в индустриални имоти в Централна и Източна Европа остава изненадващо стабилна през последните тримесечия, показват резултатите от проучване на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Комбинацията от нарастващи запаси и строители, готови да продават имоти, увеличава ликвидността в сектора, посочват от компанията.

През първата половина на 2012 г. в региона са сключени сделки за промишлени имоти на обща стойност от близо 375 млн. евро.

"Засилената активност е свързана с възможностите на пазара в региона благодарение на сравнително ниските нива на наемите, съчетани с примамливата доходност в сравнение със Западна Европа", кочентира Майк Атуел от CBRE.

По думите му някои инвеститори гледат на Централна и Източна Европа като на по-евтина алтернатива на Германия. Други пък са привлечени от стратегическото местоположение на Чехия и Полша, където се строят много нови пътища.

С малко изключения нивата на неусвоените площи в сектора намаляват значително през последните години. Същевременно все още няма спекулативно строителство, с изключение на Русия и Полша, тъй като повечето строители съсредоточават усилията си върху намирането на наематели или собственици на неусвоените площи в портфейлите си.

"По всеобщо мнение повечето пазари в Централна Европа са достигнали дъното на цикъла при наемите. На фона на намаляващите нива на неусвоените площи на някои пазари се наблюдава покачване на наемите, а на други се очаква то да настъпи сккоро. Друга причина за повишението при наемите вероятно ще дойде от нарастващия брой проекти, строени по поръчка, тъй като фирмите като цяло не са склонни да започват спекулативно строителство при сегашните ниски наеми", посочва Йос Тромп от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още