IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин след стената - инвестиционен рай за строители и търговски вериги

Възстановяването на града след събарянето на Берлинската стена върви по-бавно, отколкото се очакваше

13:13 | 10.09.12 г. 2
Берлин след стената - инвестиционен рай за строители и търговски вериги

След разрушаването на Берлинската стена през 1989 г. в германската столица продължават да зеят огромни строителни дупки в района на заграждението, които привличат търговските вериги, насочени към експанзия, пише The Wall Street Journal.

В продължение на близо три десетилетия Берлинската стена разкъсваше сърцето на германската столица. Повторното "свързване" на източната и западната половина на града през последните вече повече от 20 години е едно от най-големите събития в имотния сектор на Европа и продължава да доминира строителството на бизнес имоти в града и до днес.

Въпреки треската за възстановяването обаче Берлин продължава да е осеян с белези, които напомнят за времето на Студената война.

Запълването на откритите пространства, оставени от разделението на града, отнема доста по-дълго време, отколкото очакваха експертите. Възстановяването на Берлин - основният двигател на инвестициите в имоти в града, далеч не е приключило.

Според специалисти процесът вероятно дори не е преполовен, което превръща града в огромно изключение сред останалите европейски пазари на имоти.

В Лондон например почти не е останало място за строителство, което кара фирмите да се изместват от централните райони към покрайнините и да строят високи и скъпи небостъргачи. Положението е подобно и в Париж, където сериозно строителство кипи единствено в квартала "Ла Дефенс", който се намира доста извън централния бизнес район на френската столица.

Това означава, че строителният бум в Берлин не само ще продължи още дълги години, но и едва ли може да се очаква недостиг на предлагането, който да окаже натиск върху цените. Поне не и докато има изобилие от площи за строителство на нови офиси, хотели и търговски центрове в сянката на Стената в центъра на града.

Едно нещо е сигурно - възможностите за финансиране на ново строителство са по-ограничени в сравнение с периода отпреди кризата, единодушни са строители и анализатори. Банките, които не са германски, на практика се оттеглиха от сектора на имотите в момента.

Берлин е най-големият офис пазар в Германия по площ, но наемите във водещите райони все още са доста под тези в други германски и водещи европейски градове. По данни на Jones Lang LaSalle наемите за топ офис площи в Берлин възлизат средно на 264 евро/кв. м. За сравнение в Лондон те са 1264 евро/кв. м, а в Париж достигат 810 евро/кв. м.

Данните показват също, че през второто тримесечие площите, отдадени под наем в Берлин, са нараснали с 20% спрямо предходния аналогичен период, докато във Франкфурт - финансовата столица на Германия, те са намалели с 28%.
Берлин е предпочитана дестинация за търговските вериги, търсещи възможност за разрастване, върпеки факта, че средните доходи в града са по-ниски в сравнение с останалите големи градове в страната, а безработицата от около 12% е почти два пъти по-висока от средната за страната.

Липсата на съвременни търговски обекти в кварталите, прекарали десетилетия под сянката на Стената, е един от двигателите на инвестициите. В момента на площад "Лайпциг" в центъра на Берлин близо до Стената се строи голям мол.

През първата половина на годината в града са отдадени под наем близо 36 000 кв. м нови търговски площи, докато в Мюнхен отдадените търговски площи за периода са били само 13 300 кв. м.

Инвестициите в търговски площи обаче се влияят изключително много от икономиката, което кара някои анализатори да предупреждават, че експанзията на търговските центрове в Берлин може скоро да приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Берлинската Стена беше едно от най-здравите места в Целият Свят и предстраляваше своеобразен Край на Света за всички, които са научили толкова във Висшето Образование,че да решат да отмъщават на следващите поколения заради грешките на своите деди. Имаше по едно КПП от двете страни на Берлинската Стена, и тези които за подчертали нещо във Висшето Образование бяха пропускани през тези КПП-та да направят Околосветско Пътешествие и да гръмнат пак по Берлинската Стена, но от Другата Страна, като по Своеобразен Край на Света, но на преклонна възраст и когато са помъдрели толкова, че да я направят по-здрава от преди. Погрешното разбиране на някои основни положения не позволи на Берлинската Стена да си падне сама, а я разрушиха преждевременно и сега Борсовите Питони не хапят Берлинската Стена, а хапят главите на тези, които може би са надцакали Цялата Система за един Човешки Живот и сега тиранстват над тях, а те не могат да Съдят на тяхно място като влечуги или като Мешерето Кадафи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Берлинската стена беше едно от най-здравите места в целият Свят и предстраляваше своеобразен Край на Света за всички, които са научили толкова във Висшето Образование,че да решат да отмъщават на следващите поколения заради грешките на своите деди. Имаше по едно КПП от двете страни на Берлинската Стена, и тези които за подчертали нещо във Висшето образование бяха пропускани през тези КПП-та да направят Околосветско Пътешествие и да гръмнат пак по Берлинската Стена, но от Другата страна като по Своеобразен Край на Света, но на преклонна възраст и когато са помъдрели толкова, че да я направят по здрава от преди. Погрешното разбиране на някои основни положения не позволи на Берлинската Стена да си падне сама, а я зазрушиха преждевременно и сега Борсовите Питони не хапят Берлинската Стена, а хапят главите на тези, които може би са надцакали Цялата Система за един Човешки Живот и сега тиранстват над тях, а те не могат да Съдят на тяхно място като влечуги или като Мешерето Кадафи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още