IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на офис наемите само в няколко от големите европейски градове

Експерти прогнозират, че на по-слабите пазари намалението на наемните нива на офисите ще продължи

12:37 | 10.09.12 г.
Очаква се ръст на офис наемите само в няколко от големите европейски градове

Няколко от икономически силните европейски градове вероятно ще успеят да отчетат повишение на наемите на офис площите, но на повечето пазари в Европа, Близкия изток и Африка ситуацията ще остане без промяна, прогнозират консултантите от Colliers International, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.info.

На някои от по-слабите пазари извън ключовите на Стария континент наемните нива вероятно допълнително ще се понижат, пише в доклад на компанията за офис пазарите в региона през първата половина на 2012 г.

"Корпоративните наематели като цяло са замразили плановете си за преместване, а на повечето пазари предлагането на първокласни офис площи остава ограничено. Това помага на наемите да останат стабилни. Ние обаче очакваме повишение на цените в Лондон, Стокхолм, Мюнхен и Виена - райони със стабилен ръст на БВП над средния за страните и/или с добри изгледи за пазара на труда, а оттам и за търсенето от страна на наемателите", посочва Крейг Сачуел от Colliers.

От компанията прогнозират спад на пазара в Швейцария поради отслабеното търсене, като за основен фактор, засягащ бизнеса на наемателите, се посочва силната местна валута. В Лисабон и Мадрид също вероятно понижението на офис наемите ще продължи поради тежките икономически условия.

Що се отнася до инвестициите, Colliers прогнозира инвеститорите да продължат да са съсредоточени единствено върху първокласни активи във водещите европейски локации.

Според Юън Хил от компанията причината за това е икономическата нестабилност и липсата на финансиране за второстепенни продукти.

"Активността ще продължи да е фокусирана върху основните пазари във Великобритания, Германия, Франция и Скандинавския регион. Очакваме съживяване и в Централна и Източна Европа през втората половина на годината", посочва експертът.

В доклада се посочва още, че доходността от първокласните офис имоти също ще остане стабилна до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още