IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Китай поскъпват за трети пореден месец

Темпът на нарастване обаче се забавя, а на годишна база се отчита дори спад на цените

12:00 | 04.09.12 г.
Жилищата в Китай поскъпват за трети пореден месец

Средните цени на жилищата в 100-те най-големи града в Китай са се повишили за трети пореден месец през август, макар че темпото им на увеличение се е забавило, сочат резултатите от частно изследване, цитирани от Reuters.

През миналия месец жилищата са поскъпнали с 0,2% до средна стойност от 8738 юана (1400 долара)/кв. м. През юли те отчетоха месечно повишение с 0,3%, показват данни на China Real Estate Index System (CREIS).

На годишна база обаче цените в 100-те най-големи града са се понижили с 1,6%, отбелязвайки пети пореден месец на годишен спад от януари 2011 г. насам, когато CREIS започна да следи годишните изменения.

В 10-те водещи града, включително Пекин и Шанхай, средните цени са нараснали с 0,5% на месечна база, но са намалели с 1,5% спрямо август миналата година.

Нарастващите цени на жилищата още повече ще засилят дебата дали Пекин ще затегне допълнително мерките за контрол на имотния пазар в момент, когато икономиката на Китай преминава през най-сериозното си забавяне от три години.

Осем екипа от инспектори, изпратени от правителството в края на юли да проверят дали действащите мерки се изпълняват на територията на цялата страна, установиха, че има опасност цените на жилищата отново да тръгнат сериозно нагоре в някои градове, което накара Пекин още веднъж да припомни на местните власти да ограничат покупките на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още