IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на продажбите на имоти под възбрана в САЩ

Средната цена на имот под възбрана е била с 32% под тази за имотите, които не са в подобна процедура

11:00 | 30.08.12 г.
Рязък спад на продажбите на имоти под възбрана в САЩ

Продажбите на притежавани от банките жилища в САЩ и жилища, които са в процес на възбрана, са намалели рязко през второто тримесечие, предаде AP. Според експерти спадът е резултат от свитото предлагане в редица градове, причинено от по-премерения подход на банките по отношение на пускането на жилища на пазара.

Въпреки това делът на продажбите на имоти под възбрана сред всички покупки на жилища в САЩ се е увеличил през тримесечието до края на юни, сочат данни на компанията RealtyTrac Inc.

Комбинацията от по-малко притежавани от банките жилища на пазара и засилено търсене през традиционния пролетен сезон на пазаруване доведе и до ръст на цените. Имотите, собственост на банките, и жилищата в процес на възбрана отчитат най-силното си годишно повишение на средните цени от 2006 г. насам – годината, преди да се спука жилищният балон.

Към миналия месец в САЩ е имало общо 1,47 млн. жилища в процес на възбрана или собственост на банки. От 620 751 жилища, притежавани от кредиторите, едва 15% са обявени за продан, показват изчисленията на RealtyTrac.

Премереният подход на финансовите институции предизвиква войни сред кандидат-купувачите, които наддават за имоти, което на свой ред води до по-високи цени на пазари като Лас Вегас, където запасите от притежавани от банките жилища към юни са намалели до стойност, която би покрила 6,2 месеца.

Друга причина за свиването на наличните на пазара имоти под възбрана се крие в големия брой висящи случаи, които бяха замразени миналата година, докато банките уговаряха извънсъдебно споразумение с държавата по аферата с т. нар. машинална обработка на документи.

Освен това кредиторите все повече предпочитат късите продажби, при които банката се съгласява да приеме по-малко от дължимата от собственика оставаща сума по ипотеката, вместо да чакат лошите заеми да преминат през процеса на възбрана.

Размерът на късите продажби се е увеличил с 18% между януари и май спрямо същия период на 2011 г.

През второто тримесечие в САЩ са закупени 224 429 жилища под възбрана, или с 12% по-малко спрямо първото тримесечие и с 22% под нивата година по-рано. Въпреки този спад делът на имотите под възбрана в продажбите като цяло се е увеличил. 

На тях се падат 23% от всички продажби, включително тези на стари и нови жилища, в сравнение с 22% през първото тримесечие и 19% преди година.

Собствениците, закупили имот под възбрана през второто тримесечие, са платили средно 170 040 долара за жилище, или с 6% повече спрямо първото тримесечие и със 7% спрямо същия период на 2011 г.

Средната цена на имот под възбрана е била с 32% под тази за имотите, които не са в подобна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още