IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на все по-малко американци са „под водата“

Жилищата на половината от собствениците в САЩ под 40-годишна възраст обаче все още струват по-малко, отколкото са ипотеките им

10:28 | 27.08.12 г. 1
Имотите на все по-малко американци са „под водата“

 

Жилищата в САЩ, чиито собственици дължат по ипотеките си повече, отколкото струват самите имоти, бавно се стопяват с признаците за съживяване на пазара, пише New York Times. По-младите длъжници обаче продължават да са по-застрашени от това явление, показва нов доклад на компанията за недвижими имоти Zillow.com.

Като цяло нивата на отрицателен капитал са се подобрили през второто тримесечие спрямо първото на фона на продължаващото покачване на цените на жилищата. Около половината от кредитополучателите под 40-годишна възраст обаче продължават да дължат за жилищата си повече, отколкото те струват в момента.

Отчасти това се дължи на факта, че по-младите собственици като цяло притежават домовете си от по-скоро и са имали по-малко време да натрупат капитал преди настъпването на кризата.

В същото време те „са вътре“ с по-малки суми спрямо по-възрастните, а броят на закъсняващите по вноските си е по-малък, твърди главният икономист от Zillow.com Стан Хъмфриз.

Непропорционалният дял на по-младите длъжници всъщност може да окаже положително въздействие върху цените на жилищата, като намали запасите за продан.

Като цяло по-младите собственици са по-малко склонни да продават, макар че жилищата им обикновено са най-привлекателни за купувачите на първи дом. Когато все пак се решат на продажба, цените, на които са готови да го сторят, са по-високи. Процесът всъщност помага за възстановяването на пазара, но той е постепенен, твърди Хъмфриз.

От 30-те пазара, които следи Zillow, най-голям е спадът на отрицателния капитал във Финикс (от близо 56% до около 52%) и в Маями-Форт Лаудердейл (от 46% до около 44%).

Пазарът на Лас Вегас продължава да е с най-висок дял на домовете с отрицателен капитал - близо 69% от длъжниците там са били в това състояние през второто тримесечие на годината спрямо 71% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Федералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pleven80
преди 11 години
Arizona,Florida,Nevada не са еталон за първокласен имотен пазар, а такъв, който се движи от бързооборотен , ликвиден поток от потребители, привлечени най-вече от ниските цени/разходи, топлия климат, сравнително големия ресурс от работни места.Сравнителните показатели са красноречиви:Zillow Home Value IndexY-o-YUS$151,6001.2%California$301,300-0.4%New York$234,700-3.4%Florida$125,7001.3%Pennsylvania$141,200-1.5%Zillow Home Value IndexY-o-YMassachusetts$279,900-0.2%Rhode Island$200,000-4.0%Connecticut$225,500-4.2%New Hampshire$186,700-2.6%Vermont$198,900-4.1%New Jersey$256,600-4.4%На база средна цена,ръстът във Флорида е незначителен, докато спадът в Масачузетс и Калифорния е доста по оптимистичен, в предвид високо технологичните отрасли които са в основата на икономиките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още