IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Данните формират добра поредица, но са нужни още, за да се натрупа инерция в сектора, коментира икономист

16:51 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст в продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през юли са се отлепили от 8-месечното дъно, сочейки че исторически ниските лихви по ипотеките подкрепят пазара, който все още не може да стане част от икономическото възстановяване в страната, започнало преди три години, предава Bloomberg.

Покупките през месеца са се повишили с 2,3% до приравнените към годишна база 4,47 млн. броя, показват данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Медианната прогноза на 73 икономисти, запитани от агенцията, бе за ръст до 4,51 млн.

„Данните формират добра поредица, но са нужни още, за да се натрупа инерция“, коментира Брайън Джоунс, старши икономист за САЩ в Societe Generale, Ню Йорк.

Рестриктивните правила за кредитиране, липсата на запаси и продължаващата безработица може би осуетяват ръст до годишни нива на покупки от 5-5,5 млн. жилища, което според асоциацията представлява „нормален“ пазар.

На годишна база покупките на съществуващи жилища през юли са нараснали с 11%. Ползваните жилища на пазара са се покачили с 1,3% до 2,4 млн. С настоящите темпове за продажбата им ще са необходими 6,4 месеца, спрямо 6,5 в края на предишния месец при "нормални" 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още