IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин готви нови мерки за контрол на пазара на имоти

Китайското правителство иска да овладее ръста на цените на жилищата

11:45 | 24.08.12 г.
Пекин готви нови мерки за контрол на пазара на имоти

Китай обмисля нови ограничения и мерки за контрол на пазара на имоти, съобщава Ройтерс, като цитира информационната агенция Xinhua, която се позовава на източници от министерството на жилищното строителство и благоустройството в Пекин.

Това е поредният знак, че централното правителство се опитва да овладее ръста на цените в сектора.

Агенцията припомня, че преди месец властите в Пекин изпратиха осем екипа от инспектори в най-големите градове със задачата да проверят дали местните власти прилагат действащите ограничения за пазара на имоти.

От два месеца насам цените на жилищата в страната бележат покачване на месечна база след осем поредни месеца на спадове в резултат на стартираната преди две години кампания за контрол на пазара.

След като централната банка предприе намаляване на основната лихва, а отделни градове започнаха да заобикалят мерките за затягане, за да засилят местните си пазари на имоти, през това лято продажбите бързо тръгнаха нагоре, потвърждавайки признаците за възстановяване на сектора.

Китайските медии спекулират, че правителството е на път да повиши данъците върху продажбите или пък да разшири обхвата на съществуващия данък върху имотите отвъд градовете, където той беше въведен пилотно - в Шанхай и Чунцин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още