IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опортюнистичните фондове привличат богати индивидуални инвеститори

Институционалните вложители вече не са склонни да поемат големи рискове

10:55 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Опортюнистичните фондове привличат богати индивидуални инвеститори

След като големите институционални инвеститори се изтеглиха от високорисковите фондове за инвестиции в имоти, последните се пренасочиха към друг източник на капитал – богатите хора, пише The Wall Street Journal

Starwood Capital Group, Lone Star Funds, Carlyle Group и други набраха през последните няколко месеца милиарди долари от богати инвеститори, които са готови да направят по-опортюнистични инвестиции в името на по-високата възвращаемост, въпреки рисковете и по-високите нива на дълг.

Традиционните инвеститори в опортюнистичните фондове – публичните и корпоративните пенсионни фондове и различни фондации, започнаха да избягват риска заради огромните загуби, които претърпяха по време на жилищния срив в САЩ и последвалата финансова криза.

Бари Стернлихт, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Starwood Capital, коментира, че решението за всяка нова инвестиция на пенсионните фондове и другите големи инвеститори вече отнема повече време, тъй като зависи от управителните им съвети. Затова богатите индивидуални инвеститори вече са по-привлекателни за опортюнистичните фондове, тъй като те са по-гъвкави и интуитивни и действат бързо.

Стернлихт отказва официална информация за набраните от частни лица средства, но според източници от фонда, който той управлява, индивидуални инвеститори са осигурили около 800 млн. евро.

Дори и Blackstone Group, която не изпитва проблеми с привличането на институционални инвеститори, също диверсифицира инвеститорската си база, отбелязва изданието.

Фонд мениджъри обясняват, че не им е трудно да привлекат индивидуални инвеститори, тъй като традиционните инвестиции вече не предлагат атрактивни доходи. Цените на имотите вече са доста под пиковите им нива и някои рисково ориентирани фондове обещават възвращаемост от 15% и повече.

Повечето от индивидуалните инвеститори не са пострадали от балона на пазара и са по-склонни да рискуват, отколкото пенсионните фондове, отбелязва Винсънт Костантини, главен изпълнителен директор на Roseview.

Индивидуалните инвеститори, които искат да се включат в опортюнистичен фонд, трябва да разполагат с нетно богатство от най-малко 5 млн. долара и да инвестират поне 250 хил. долара.

Привличането на индивидуални инвеститори обаче носи риск и за самите фондове, тъй като хората са изключително изложени на риск от финансови затруднения. Освен това фондовете могат да имат затруднения с привличането на капитал от институционални инвеститори, които държат на отчетността и прозрачността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още