IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните традиции в Китай не са това, което бяха

Шанхай въведе ново ограничение, за да "охлади" цените - първо сключен брак, после собствено жилище

13:55 | 17.08.12 г. 1
<p>
	Очаква се Пекин да въведе още рестриктивни мерки, за да свали допълнително цените на жилищата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се Пекин да въведе още рестриктивни мерки, за да свали допълнително цените на жилищата. Снимка: Ройтерс

Агенцията отбелязва, че от миналата година някои двойки започнаха да се развеждат фиктивно, за да заобиколят ограничението за собственост на до две жилища.

Поскъпването на жилищата в Шанхай предизвика опасения от балон на пазара и ситуация, при която те вече ще са недостъпни за хората. Стандартен апартамент с две спални на около 10 км от центъра на града в момента струва около 3 млн. юана при средна годишна заплата от 52 655 юана.

През април 2010 г. държавата реагира, като въведе политики за ограничаване на спекулата и ръста на цените.Бяха увеличени изискванията за размера на първоначалната вноска и бяха въведени по-строги правила за отпускането на ипотеки, както и нови данъци върху имотите. Местните власти решиха също така да засилят строителството на социални жилища за хората с ниски доходи.

След като през тази година статистиката отчете успокояване на цените в национален мащаб, правителството се съгласи на някои леки мерки за облекчаване на ограниченията в някои градове, за да избегне прекалено бързото забавяне на икономическия растеж.

През юни обаче продажбите на жилища скочиха с 41%. Скоростта на съживяването предизвика нови действия от страна на властите, които наредиха на местните ръководни органи да изпълняват строго централните разпоредби, за да избегнат повторен скок на цените.

В края на юли Пекин изпрати осем екипа в 16 провинции, натоварени със задачата да проверят изпълнението на имотните ограничения. Според запознати инспекторите подготвят докладите си, които се очаква да оформят бъдещите държавни политики в имотния бранш. Мнозина експерти са на мнение, че предстои ново затягане на пазара.

Сюе Дзянсюн, анализатор от China Rea lEstate Information Corp., прогнозира пред онлайн изданието The China Post, че държавата ще предприеме два кръга на затягане през октомври и ноември, като жилищните власти в страната могат да очакват по-строго управление от страна на централното правителство за изпълнението на действащите политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
T.A.D.
преди 11 години
"Местните власти решиха също така да засилят строителството на социални жилища за хората с ниски доходи." На този пасаж да обърнат внимание българските власти, както и на определението за "местни". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още