IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните традиции в Китай не са това, което бяха

Шанхай въведе ново ограничение, за да "охлади" цените - първо сключен брак, после собствено жилище

13:55 | 17.08.12 г. 1
<p>
	Очаква се Пекин да въведе още рестриктивни мерки, за да свали допълнително цените на жилищата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се Пекин да въведе още рестриктивни мерки, за да свали допълнително цените на жилищата. Снимка: Ройтерс

Тан Джао, 28-годишен инженер от провинция Фудзиен, е принуден да загърби традициите и да се ожени преди да си купи жилище в Шанхай, след като наскоро местните власти забраниха на придошлите в града без сключен брак да придобиват имоти, пише Bloomberg.

"Тази политика е неразумна, ние не сме спекуланти, просто се нуждаем от място, където да живеем", коментира Джао.

"Да сключиш брак преди да имаш жилище е против културата ни. Ще се наложи да обясня на родителите на приятелката ми, че причината да нарушим традициите е политиката на местните власти в Шанхай", допълва той.

Миналата година Шанхай ограничи до 2 броя на жилищата, които едно домакинство може да притежава.

Сега местните власти изолират от пазара хората без жителство и без сключен брак като част от държавната политика за „охлаждане“ на цените. По-рано те можеха да си купят собствено жилище, след като докажат, че са си плащали данъците поне в продължение на една година.

Традициите в Китай повеляват мъжете да имат собствено жилище, преди да поискат ръката на бъдещата си жена. В селските райони родителите правят всичко възможно да построят къщи за синовете си преди сватбата, в градовете пък борбата е за купуване на апартамент.

Към края на 2010 г. населението на Шанхай е наброявало около 23 млн. души, като близо 9 млн. от тях не са били местни. Напливът на специалисти в строителството, информационните технологии и други сектори почти утрои цените на жилищата в метрополиса през последните 10 години.

Шанхай има едни от най-строгите мерки за контролиране на населението в Китай. За да бъде "местен", човек трябва да е роден в семейство на кореняци, да е висококвалифициран специалист, който е живял в града в продължение на поне седем години и да притежава документи, доказващи този факт, или да има брак с жител на града в продължение на поне 10 години.

Потенциалните купувачи биха могли да заобиколят новата наредба, като сключват фиктивни бракове, отбелязва агенцията. Властите едва ли ще ще тръгнат да правят проверки.

Последна актуализация: 18:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
T.A.D.
преди 11 години
"Местните власти решиха също така да засилят строителството на социални жилища за хората с ниски доходи." На този пасаж да обърнат внимание българските власти, както и на определението за "местни". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още