IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непубличните фондове за имоти остават предпочитани от инвеститорите

Blackstone Group е най-големият фонд мениджър за директни инвестиции в имоти в глобален мащаб, показват данни на INREV

11:24 | 16.08.12 г.
Непубличните фондове за имоти остават предпочитани от инвеститорите

Джойнт венчърите и специалните индивидуални инвестиционни схеми може и да набират популярност сред институционалните инвеститори в търсене на по-силен контрол, но повечето от тях продължават да влагат парите си в непублични фондове.

Това показват резултатите от последното проучване на европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове INREV и азиатската ANREV, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.info.

На отделните схеми, насочени към индивидуалните институционални инвеститори, които искат да правят преки или косвени вложения в имоти, се падат малко над една пета (20,2%) от общите активи под управление в глобален план, показват данните.

Ако се включат и джойнт венчърите, делът възлиза на 23,5%.

В същото време на непубличните фондове се падат 56,3%, на фондовете за ценни книжа, свързани със сектора на имотите - 7,8%, докато категорията "други", която включва основно публични фондове за имоти, представлява 9,8%.

Резултатите се базират на анкета сред 122 фонд мениджъри, които управляват активи на обща стойност 1,26 трлн. евро.

Изданието показва, че резултатите от предишно проучване на INREVза намеренията на инвеститорите показаха, че 39% от тях очакват да увеличат участията си в джойнт венчъри в сравнение с 67% година по-рано.

Данните на INREV сочат още, че Blackstone Group е най-големият фонд мениджър за директни инвестиции в имоти в глобален мащаб. Сред останалите мащабни мениджъри са Morgan Stanley и CBRE Global Investors, които също имат големи портфейли от преки инвестиции, но значителна част от общите им активи под управление са косвено свързани с имотния сектор (например ценни книжа).

Като цяло дружествата за преки инвестиции в имоти държат около 1 трлн. евро, или 80%, от общите активи под управление в световен мащаб.

Най-големият непубличен фонд мениджър за имоти в Европа е CBRE Global Investors, който управлява активи за 18,6 млрд. евро.

В Азиатско-тихоокеанския регион първенството се държи от AMP Capital с 9,4 млрд. евро, а в Северна Америка водещият играч е JP Morgan Asset Management (21,9 млрд. евро).

При фондовете с глобална инвестиционна стратегия най-големият играч отново е Blackstone Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още