IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae и Freddie Mac в люта схватка с банките заради проблемни ипотеки

Контролираните от държавата ипотечни гиганти засилиха натиска върху банките да си изкупуват обратно проблемните ипотеки

12:14 | 15.08.12 г.
Fannie Mae и Freddie Mac в люта схватка с банките заради проблемни ипотеки

Контролираните от държавата американски ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac засилват усилията си да определят проблемните жилищни заеми, които биха могли да продадат обратно от банките, пише Ройтерс.

Двете фирми спорят с банките кой трябва да понесе загубите от жилищния срив в САЩ, особено що се отнася до заеми, отпуснати между 2005 г. и 2008 г., когато пазарът беше най-нагорещен.

Ако Fannie Mae и Freddie Mac успеят да накарат финансовите институции да изкупят обратно проблемни ипотеки, това ще доведе до по-големи загуби за банките през идните тримесечия. Краят на този спор обаче може би наближава. Fannie Mae вече е прегледала повече от половината заеми, които контролира, за да се опита да ги продаде обратно на банките, твърдят запознати анонимни източници.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват ипотеки от банки и ги групират в облигации, които продават на инвеститори. За да бъдат включени в схемата, заемите трябва да отговарят на определни условия.

Принципно двете компании приемат на доверие информация от банките дали тези условия са удовлетворени. В случай на проблеми впоследствие (като например, ако приходите на кредитополучателя не са били проверени надлежно), Fannie и Freddie могат да поискат от банките да изкупят обратно ипотеките по номинална стойност и да поемат евентуалните загуби.

От началото на кризата случаите, в които банки изкупуват обратно ипотеки, са се увеличили, тъй като Fannie и Freddie вече са доста по-стриктни в проверките. И двете компании увеличиха персонала си, който отговаря за преглеждането на кредитите и определянето кои от тях биха могли да бъдат върнати на банките.

Банките могат да оспорват обвиненията, че не са следвали инструкциите, но явно осъзнават проблема и се подготвят за него. Bank of America Corp., Wells Fargo & Co, PNC Financial Services Group Inc и други финансови институции отделиха повече пари за покриването на разходите по обратно изкупуване на ипотеки през второто тримесечие на тази година.

Fannie Mae и Freddie Mac твърдят, че се опитват да възстановят на данъкоплатците възможно най-много пари, след като получиха държавна подкрепа от 188 млрд. долара по време на жилищния срив. Оттогава те са върнали около 45 млрд. долара.

Банките на свой ред са на мнение, че Fannie и Freddie се хващат за технически подробности. Ако двете фирми са твърде строги към кредиторите, това би могло да доведе до още по-голямо свиване на ипотечното кредитиране, което на свой ред ще засили натиска върху жилищния пазар. Това пък би навредило и на Fannie Mae, и на Freddie Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още