IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните компании в САЩ ще работят по нови правила

Молбите за преструктуриране на кредитите, подадени от финансово затруднени клиенти, ще се разглеждат в 30-дневен срок

09:00 | 15.08.12 г.
Ипотечните компании в САЩ ще работят по нови правила

В разгара на финансовата криза и насред продължаващия хаос с възбраните Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ обяви нови правила за ипотечните компании, с които да защити кредитополучателите и да им предостави по-бързо и по-ефективно обслужване, пише CNBC.

Предложените от комисията промени задължават ипотечните компании да разглеждат молбите за преструктуриране на кредитите, подадени от финансово затруднени клиенти, в рамките на 30-дневен срок след тяхното получаване.

В същото време те няма да имат право да предприемат стъпки по възбрана, докато не бъде взето решение за евентуална модификация на заема.

Новите правила ще важат за всички ипотечни компании в Щатите.

Изискванията обаче изправят компаниите от бранша пред нови предизвикателства, особено що се отнася до големите банки, които вече така или иначе са затрупани от заеми в забава, отбелязва изданието.

Много от финансовите институции все по-често изнасят някои от услугите си към други компании или пък директно продават заеми на други фирми. Тези юридически лица, които са около 20-тина на брой, често имат повече опит и ресурси, за да се справят с проблемните кредити.

Миналата седмица CitiMortgage обяви, че продава ипотеки за 158 млн. долара на компанията Carrington Capital. Тя на свой ред ще работи по пилотна програма, според която собствениците ще могат да продължат да обитават жилищата си, но под наем.

От Carrington очакват още подобни сделки, като са на мнение, че федералните регулаторни органи на практика притискат големите банки да се отървават от "лошите" заеми.

По-големите фирми просто нямат нужния капацитет, за да се справят с голям обем кредити в забава. Клиентите пък постоянно се оплакват от загубени документи, лошо обслужване и мотаене, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още