IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lehman Brothers все още е в играта на пазара на имоти

От обявяването на фалита насам Lehman е инвестирала 5 млрд. долара в имоти

11:25 | 14.08.12 г. 1
Lehman Brothers все още е в играта на пазара на имоти

Четири години след като подаде молба за най-големия фалит в историята на САЩ заради прекомерна задлъжнялост и рисковани инвестиции в имоти, Lehman Brothers продължава да бъде активна в бизнеса с недвижимости, пише Bloomberg.

Сделката за Archstone Inc. превърна компанията в най-големия купувач на бизнес имоти в САЩ в стойностно изражение за изминалите 12 месеца, отбелязва агенцията. След сделката Lehman стана и в осмия по големина мениджър на апартаменти в страната, като под контрола на компанията са 78 хил. жилища.

От фалита насам Lehman е инвестирала 5 млрд. долара в имоти, придобивайки кредити и изкупувайки дяловете на партньорите си в джойнт венчъри. Вместо да продава на инвеститори, фирмата чака по-добри времена, за да реализира имотите си на пазара.

Lehman вече предприе стъпки за листването на Archstone в опит да се възползва от нарастващото търсене на жилища под наем, което се отразява на акциите на компаниите от сектора на имотите. Целта на компанията е да събере 53 млрд. долара до 2016 г., за да изплати на кредиторите средно по 18 цента на долар при искове за около 300 млрд. долара.

Компанията направи първото си плащане към кредиторите през април, като то беше с над 50 на сто по-голямо, отколкото тя смяташе, че ще е възможно да направи.

Lehman активно участва и в бизнеса с хотели и строителство и продажби на жилища. През януари фирмата придоби курорта Moonlight Basin в Монтана, като планира да започне да продава земя в района.

Компанията има намерение да реализира на пазара и73 непродадени апартамента в Ritz-Carlton Kapalua в Хавай, който придоби чрез процедура по възбрана през декември, след като кредитополучателят фалира по ипотека за 260 млн. долара.

В Маями, където приходите от хотелска стая са нараснали с 11% за 12-те месеца, завършили в края на юни, Lehman няма намерение да продава луксозния хотел Setai Hotel. Фирмата ще задържи и хотел "On the Avenue" в Манхатън, който придоби след възбрана през юни 2011 г.

Leman планира да запази контрола си и върху и 21-етажна офис сграда в Манхатън.

От имотите в САЩ, които компанията притежава, 43% се намират в големи градски райони, където цените се възстановяват, подпомогнати силното търсене от страна на инвеститори.

Сред по-трудните за продан активи на компанията са 240 декара земя за строеж в Толесън, Аризона, мотел "Super 8" близо до летището в Лас Вегас и терен за строителство с площ от около 500 декара в Делрей Бийч, Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Кризата идва с нова сила! Щом уж са фалирали а още са на пазара, демек хем са умрели , ама още ни "обичат"? Зомби компаниите по света стават твърде много и да правиш бизнес с тях е страшно опасно. Ситуацията у нас е същата, само че много от зомби играчите са подкрепяни от нечисти тъмни сили свързани с правителство или ненанродни представители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още