IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очитат слаб ръст на наемите на офисите в глобален план през второто тримесечие

Скромните увеличения на наемите и капиталовите стойности отразяват забавянето на икономиката в световен мащаб

10:00 | 14.08.12 г.
Очитат слаб ръст на наемите на офисите в глобален план през второто тримесечие

Наемите на офис площи в глобален план, както и стойностите на офисите, са се увеличили само с по 0,3% през второто тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания CBRE.

Скромните увеличения отразяват забавянето на икономиката в световен мащаб, което продължава да пречи реално на възстановяването на пазара на имоти като цяло.

"Ръстовете на наемните цени и на капиталовите стойности се забавиха драстично след значителното възстановяване през 2011 г.", коментира Реймънд Торто, главен икономист на консултантската компания.

“Въпреки икономическата несигурност обаче, през изминалото тримесечие имаше доказателства, че и инвеститорите, и наемателите остават напрегнати. Въпреки това те предприемат и експанзия и имат интерес към първокласните активи. Тази динамика спомогна за засилване на наемите и капиталовите стойности на първокласните офиси, особено на американския пазар”, допълни Торто.

Експертите посочват, че наемният пазар на офиси в САЩ е бил изключително силен през второто тримесечие. Докато в други региони на света наемните нива са останали почти без промяна, в Щатите е регистриран ръст от 1% спрямо предходното тримесечие и 3% на годишна база.

Почти без промяна спрямо първите три месеца на годината са останали наемите в азиатско-тихоокеанския регион, сочи статистиката на компанията. Отделните пазари в региона обаче са се представили много различно.

Пазарът на офис площи в Хонконг например се възстанови бързо след рецесията и наемните нива достигнаха нивата отпреди кризата още през 2011 г. Оттогава досега наемите на офисите в Хонконг плавно намаляват под натиска на наемателите, които търсят начин да съкратят разходите си.

Същевременно в Банкок например наемните нива продължават рязко да нарастват заради силното търсене и ограниченото предлагане.

Експертите отчитат, че наемните нива на офисите в Европа като цяло продължават да намаляват и през второто тримесечие на годината заради несигурността, свързана с дълговата криза.

Наблюдават се обаче сериозни регионални различия, като пазарите в северните европейски страни, както и в по-стабилните икономики, демонстрират устойчив растеж, който се очаква да продължи в близко бъдеще.

С изключение на Северна и Южна Америка капиталовите стойности на офисите в глобален план почти не са претърпели промяна. В Америките е регистриран ръст от 1,5% на капиталовите стойности, докато в Европа е отчетен спад от 1%, а в азиатско-тихоокеанския регион промяна не е регистрирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още