IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се инвестициите на основните пазари на логистични площи в Европа

Двата основни пазара – Великобритания и Германия, са привлекли около една трета от инвестициите в сегмента, направени през първото полугодие

17:36 | 13.08.12 г.
Засилват се инвестициите на основните пазари на логистични площи в Европа

Инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа са били в размер на 2,2 млрд. евро през второто тримесечие, показват данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието propertyeu.info.

Спрямо първите три месеца на годината инвестициите в логистични и индустриални площи са се повишили с 56 на сто, но на годишна база се отчита спад от 20 процента, сочат още данните на компанията.

„Въпреки, че европейския пазар на логистични и индустриални имоти продължава да се сблъсква с насрещни ветрове заради кризата в еврозоната, все още има силен инвеститорски интерес към основните пазари“, коментира Крис Стейвли от JLL.

Около 65% от инвестициите в логистични и индустриални площи в Европа са направени на двата основни пазара – Великобритания и Германия, срещу 50% през миналата година.

Обемът на инвестициите, направени в Германия, се е повишил с 63% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, а във Великобритания е регистриран ръст от 4 на сто.

Регистрирани са и ръстове на инвестираните обеми във Франция, Полша и Русия, докато на останалите пазари се наблюдават спадове, посочват консултантите.

"Инвеститорите проявяват интерес и към пазарите в Бенелюкс, северните страни и водещите пазари в Централна и Източна Европа, но липсата на стабилен продукт на тези пазари е основната причина за слабата активност през първите шест месеца на 2012 г.“, коментира Стейвли.

Той допълва, че липсата на интерес към пазарите на логистични индустриални площи в Южна Европа е продиктуван от опасенията около дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още