IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите от Персийския залив с интерес към турския пазар на имоти

Суверенни и инвестиционни фондове от Близкия и Средния Изток променят плановете си за разрастване и се ориентират към растящата турска икономика

14:57 | 06.08.12 г.
Инвеститорите от Персийския залив с интерес към турския пазар на имоти

Големи инвеститори от Персийския залив насочват поглед към Турция, където процъфтяващата икономика предоставя база за развитие на един от най-бързо разрастващите се пазари на недвижими имоти в региона, твърдят експерти от бранша, цитирани от онлайн изданието middleeastevents.com.

В неотдавнашно проучване експерти от Jones Lang LaSalle установяват, че суверенни и инвестиционни фондове, както и фондове за частен капитал от Персийския регион, все повече проминят плановете си за разрастване и се ориентират към Турция за сметка на Западна Европа, където икономическата обстановка се влошава.

"Като цяло Турция беше по-малко засегната от глобалната икономическа криза, което й донесе повече положително внимание в сравнение с държавите от Западна Европа", посочва се в доклада на консултантската компания.

"Нарастващото ниво на прозрачност в страната също играе роля. Свободният поток от информация още повече допринася за справедливото и безотказно прилагане на местните закони в сектора на имотите, което е голям стимул за преките и непреки чуждестранни инвестиции в страната", коментира Киванч Ерман от клона на Jones Lang LaSalle в Турция.

Инвеститорите от Персийския залив проявяват основно интерес към строителството на търговски площи. През първата половина на 2012 г. в страната са открити 12 нови мола.

Търсенето на офиси също остава силно, тъй като международните фирми са привлечени от положителните икономически изгледи за Истанбул като регионален бизнес център.

През първата половина на 2012 г. на пазара в мегаполиса са излезли нови офиси с обща площ от близо 42 000 кв. м., като до края на 2013 г. се очаква те да достигнат общо 3,7 млн. кв. м.

Наемите на първокласни офиси, които от първата половина на 2009 г. държат равнище от около 30 евро/кв. м, се очаква да останат стабилни и през тази година.

Наскоро Турция въведе нов закон, който значително облекчи чуждите инвестиции в имоти в страната. Така Анкара проправи пътя за привличането на спестяванията на богатите граждани на държавите от Близкия Изток, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още