IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари на земеделски земи регистрират незапомнени ръстове

За осем години цените на земята в Румъния например са нараснали близо 20 пъти, показват данни на глобален консултант

08:49 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се пазари на земеделски земи регистрират незапомнени ръстове

Изключително силен ръст на цените на земеделските земи отчитат от глобалната консултантска компания Savills, съобщи онлайн изданието propertywire.com.

Най-сериозно увеличение на цените на декар в периода 2002-2010 г. е регистрирано в Бразилия, Аржентина, Полша, Румъния и Унгария, показват резултатите от проучването на компанията Global Farmland Index.

През 2002 г. хектар земя в Бразилия е струвал средно 80 долара, докато осем години по-късно цената вече е скочила до 520 долара.

В Румъния цената на декар земеделска земя в американски долари е скочила с над 1 800% (увеличение от 19 пъти) за указания период, показват данните на компанията.

Поскъпването на земеделската земя в държавите от Централна и Източна Европа се обяснява с влизането им в Европейския съюз. От компанията обясняват, че държавите все още не са премахнали напълно рестрикциите върху чуждата собственост, а и стопаните все още не получават същите субсидии, които взимат фермерите от Стара Европа.

На развитите пазари ръстът на цените на земеделската земя не е толкова експлозивен, посочва се в доклада. Това обаче се обяснява с период на корекция след изключително ускорения растеж на цените на земеделската земя на утвърдените пазари, коментират експертите.

От развитите пазари може да се открои Великобритания, където за 8-годишния период земеделската земя е поскъпнала с над 200%.

Експертите посочват, че Африка има огромен потенциал за развитие на селскостопанския сектор. Липсата на дългосрочни инвестиции там предполага атрактивни възможности за сериозните инвеститори, пише в доклада.

Въпреки това експертите предупреждават, че инвеститорите в земеделска земя в Африка се изправят пред сериозни рискове и предизвикателства заради лошата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още