IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се става милионер от имоти в САЩ?

Три имота + определени условия = 1 млн. долара за 20 години, смятат специалисти

09:50 | 27.07.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как се става милионер от имоти в САЩ?

Пътят към милионите чрез недвижимости отдавна е познат на мнозина и има защо. Освен че собствеността върху имотите ви дава допълнителни доходи, плащанията от наемателите ви позволяват да натрупате капитал, който да използвате за други инвестиции пише Money Magazine.

Аргументите в полза на притежание на имоти за отдаване под наем са още повече в момента, когато цените на много пазари за изключително ниски нива, като лихвите също за изгодни. За пазари като този в САЩ в сила е и факторът, че дефицитът на имоти под наем е по-остър от когато и да било през последните пет години, според данни на CoreLogic.

С медианна цена на жилище в САЩ от около 182 хил. долара, един имот няма да ви е достатъчен, за да забогатеете. На базата на консервативни прогнози за ръст на цените и „реалистични“ очаквания за печалба, вероятно ще са ви необходими три или повече имота, за да сте в състояние в крайна сметка да генерирате общ капитал от 1 млн. долара.

Как може да стигнем там?

За целите на този материал сумата от 1 млн. долара е сметната в номинално изражение, без да се отчитат инфлация и други добавени фактори.

И така, целта ние да изградим портфолио от най-малко три имота. 

Разширете пазара си. След като притежавате един или два имота в дадена област, има смисъл да купите трети отново там, смятат Крис Клодиър, съсобственик на Memphis Invest, която купува и управлява имоти под наем за сметка на инвеститорите.

„Обикновено се управляват по-лесно“, казва той.

Собственикът може да спести от поддръжка като използва една и съща компания изпълнител, както и същата компания, която да управлява имота.

Бихте искали по-добра диверсификация ако купувате в малък град, зависим от един голям работодател.

Изданието съветва купувачите да се ориентират към по-големи жилища, които няма да оскъпят чак толкова покупката, но наемът от отдаване на допълнителните помещения ще изиграе съществена роля за крайния резултат.

Наред с това ползвайки финансиране от държавно субсидираната Fannie Mae купувачите могат да финансират покупката на до четири жилища при изгодни цени със самоучастие от едва 20%. В тези четири имота влиза и този, който се обитава постоянно. 

От петия до 10-ия имоти се изисква първоначална вноска от 25% и по-добра кредитна история.

Добре е покупките да се финансират креативно, възползвайки се от това, което пазарът предлага. Покупката в брой например гарантира най-добрата цена.

Например ако купувачът има спестени 150 хил. долара може да купи първата си къща в брой. След това след шест месеца да се възползва от кредит от Fannie Mae за 80% от втория имот.

Ако купувачът е собственик на бизнес може да се възползва програма на Американската администрация за малък бизнес, която отпуска евтини кредити срещу само 10% самоучастие за покупка на жилище ако бизнесът заема поне 51% от него.

Изданието дава пример със семейство бизнесмени от Калифорния, което през 2010 г. се възползвало от тази програма да закупи малък комплекс с магазини, склад и три апартамента на горните етажи за 755 хил. долара. Благодарение на наемите, които получават, те успяват да понижат разходите, свързани с имотите на техния бизнес  с 35%.

При избор на имот е добре да се проучат пазарите около градовете с големи работодатели или университети, където високото наемно търсене ще осигури приходи.

Ипотечният брокер Катлийн Крамър дава съвет за определяне на наема – наемът минус разходите без да се смята обслужването на кредита, трябва да е поне 1,25 пъти над вноските по главницата и лихвите.

Така, при покупката на два еднофамилни имота първата година и трети на третата, при стабилна заетост, 2% годишен ръст на цените на жилищата и кредитиране, осигурено според условията на Fannie Mae, от изданието пресмятат, че собственикът ще има състояние от 1,052 млн. в края на 20-тата година.

Калкулациите предвиждат 2% ръст в разходите по кредита на година, като наемът се предвижда да бъде индексиран със сума равна на ръста на разходите, изчислена в долари. Изчисленията не вземат предвид потенциална доходност върху приходите, генерирани от наеми.

Заб. Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Р.Кайосаки в книгите си дава достатъчно на брой примери на хора които са се разорили или са в тежко финансово състояние в резултат на такива сделки то то точно по времето когато е най-големият бум на ипочени кредити в САЩ!Като и дава редица съвети как да се извършва това като:- правило 100/10/3/1 - огледай 100 имота / коментирай цената на 10 / договори се за 3 и купи 1:- да се огледа добре инфраструктурата и криминалната обстановка в квартала- да се купуват апартаменти които са обявени от съдия изпълнител за продан защото са поценени- да се търсят апартаменти от стари хора които искат да се преселят във Флорида на по топло и да се притискат да намалят цената с/щу плащане в брой (старите хора не се пазарят много а и предпочитат да вземат парите веднага защото не се знае колко живот им остава).......... и т.н.подценяването само на 1 фактор може да провали цялата инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Как се става милионер от имоти в САЩ?С малко късмет,много тарикатлък,един грам бабаитлък, връзки 100 % и измама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
Освен с три имота на средна цена тоя трик става ли с един имот на три пъти над средната сцена? ха-ха-ха! Америка наистина е вече в следващия имотен цикъл , докато в България все още се чудят дали още 5 години ще падат цените или така ще е вечно... ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
fenixsz
преди 11 години
Хех, защо ли си мисля, че всяко ново "двайсе" е добре забравено старо... Първите печелят, последните пият студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
БРАВО!!!ТОЧНО СЪС СЪЩИТЕ ЛАФОВЕ ПРЕДИ 20-30 ГОДИНИ СЕ СЪЗДАДЕ БАЛОНА КОЙТО Е ПРИЧИНА ЗА СЕГАШНАТА КРИЗА!ХАЙДЕ СЕГА ВСИЧКИ КОИТО ОБВИНЯВАТ БАНКИТЕ ЗА КРИЗАТА МНОГО ХУБАВО ДА СИ ОТВОРЯТ ОЧИЧКИТЕ И ДА ВИДЯТ КОЙ Я Е ПРИЧИНИЛ! - FANNIE MAE !!!! ( да не забравим и Freddie mac) А механизмът е следният:1-во Раздаваме жилищни кредити на по-богатите от средната класа с илюзията че само от наемите ще могат да си плащат кредита.2-ро Намаляваме още лихвите по ипотечните кредити за да могат и по-бедните от средната класа да имат свое жилище (с което боят на наемателите по т.1 намаляват, но цените на жилищата продължават да растат - така че лъжите тези от т.1 че дори и да нямат наематели те пак са на печалба от повишаването на цените)3-то Обявявате че по-добре да давате необслужваем заем на социално слаби отколкото да се борите с престъпността и да стоите затвори!И НАКРАЯ КОГАТО ВСИЧКО СЕ СРИНЕ ОБВИНЯВАТЕ "АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ" ЗА ВСИЧКО ...... изчаквате 4-5 години и СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още