IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият тръст за имоти в Европа с добри очаквания за Испания

Супер големите молове в Испания устояват на негативните трендове, смятат инвеститори

12:58 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговският център на компанията La Maquinista в Барселона. <em>Снимка: Unibail-Rodamco</em></p>

Търговският център на компанията La Maquinista в Барселона. Снимка: Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco, който по данни на Ройтерс е най-големият инвестиционен тръст за имоти в Европа, гледа положително на пазара на търговски центрове в Испания.

Компанията, която управлява активи за 27,5 млрд. евро, смята, че пазарът на Испания предлага добър потенциал, въпреки че страната е в сърцето на дълговата криза и е затънала в рецесия.

По мнението на финансовия директор на Unibail Яап Тонкенс супер големите молове в Испания изпреварват средните нива на развитие в сектора в страната, а наемните им нива растат.

Unibail, по-голямата част от чието портфолио е инвестирано в търговски центрове в Европа, генерира около 10% от общата си възвръщаемост от молове в Испания, в сравнение с 40% във Франция. 

По-рано тази седмица компания потвърди, че ще успее да постигне целта си за 4% годишен ръст в печалбата си на акция за 2012 г.

През последните пет години компанията разпродава постепенно своите по-малки активи, за да се фокусира върху големите търговски центрове, които се представят добре, независимо от икономическата ситуация, пише Ройтерс.

Тази стратегия й помогна да постигне ръст от 2,3% в нетния наемен приход за първите шест месеца, който се повиши до 661 млн. евро. Печалбата на акция на компанията бе 4,94 евро.

„Позиционирали сме тази компания по такъв начин, че да можем да продължим да предлагаме известни перспективи за ръст в среда, която не смятаме, че ще бъде лесна“, коментира изпълнителният директор на Гилом Поатринал.

Наскоро компанията направи мащабен десант на германския пазар с покупката на 51% във фонда, контролиращ втората по големина компания за развитие и инвестиции на търговски центрове в Германия - mfi AG, както и 50% в проекта за един от най-големите молове в страната - Ruhr Park.

Сделката се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие и да допринесе за значителен ръст в приходите на компанията още от първата година след придобиването.

Днес стана ясно, че компанията е пласирала успешно емисия облигации за 750 млн. евро, за да подсили своята ликвидна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още