IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в ЦИЕ със 70% спад

За цяла Европа спадът за полугодието е 33%

10:27 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в търговски имоти в ЦИЕ със 70% спад

Инвестициите в търговски имоти в  Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се понижили със 70% на годишна база през първите шест месеца на годината. Това става ясно от резултатите на проучване на международната консултантска компания CBRE, предоставено на Investor.bg.

За разлика от миналата година, когато регионът се радваше на повишен инвестиционен интерес, тази година целият сегмент на бизнес имотите пострада от влошената икономическа ситуация и несигурността, обзела глобалните инвестиционни пазари.

Според друг доклад на компанията от този месец инвестициите в бизнес имоти са се понижили с 60% до 2,1 млрд. евро през първата половина на 2012 г.

Новото проучване сочи, че специално сегментът на търговски площи е отчел спад до 810 млн. евро в сравнение с 2,73 млрд. евро година по-рано.

Инвеститорите в търговски имоти в Европа продължават да търсят предимно качествени активи, като през второто тримесечие на 2012 г. се случиха множество сделки за покупки на имоти на главните търговски улици. Тези транзакции подчертават търсенето на първокласни активи и слабостта на второстепенните сегменти. 

Специално за второто тримесечие сделките се повишиха малко до 6,13 млрд. евро от 5,75 млрд. евро година по-рано. Въпреки това обемът е все още под средното тримесечно ниво за последните две години и половина от 8,7 млрд. евро.

За цялото полугодие инвестициите отчитат спад от 33% до 11,88 млрд. евро.

Единственият пазар със стабилни нива на сделките остава Русия. Дори Германия прекъсва силния си период, продължил повече от две години, поради трудностите за намиране на качествени активи за покупка. Това бе определено валидно за първото тримесечие, въпреки че пазарът отбеляза сделки за 1,8 млрд. евро през второто, което позволи на Германия да изпревари Великобритания с около 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още