IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на златната ера на голфа?

Едва превърнал се в по-масов спорт у нас, голфът сякаш залязва

08:24 | 31.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

В края на 80-те години от Националната асоциация си бяха поставили за цел да изграждат по едно игрище на ден в САЩ. В резултат на това между 1990 и 2003 г. бяха построени около 3 хил. игрища.

Голяма част от тези игрища са били изграждани с концепцията за луксозно жилищно строителство за разлика от предишните десетилетия, когато много малка част от тях са предвиждали жилища, в които да живеят хора за по-дълъг период. Постепенно голф бизнесът се е приближил в много по-голяма степен до бизнеса с имоти, при това в най-горния ценови клас.

Самото игрище е станало примамката за хората да направят покупка, а основната част от приходите в концепцията са идвали от продажбата на самите жилища. В този смисъл те са пострадали при старта на рецесията.

Наред с това много от жилищните инвеститори не са обръщали внимание на пазарната адекватност на самото игрище. Голяма част от игрищата са били проектирани от професионални архитекти с много високо ниво на сложност и са се оказали прекалено трудни за игра за редовия голфър.

3 м под водата

След 2005 г. обаче 350 игрища са били затворени, а броят на играещите голф в САЩ се е понижил с 10%, пише Business Insider.

Един блогър и запален голфър дори предлага няколко нестандартни решения, които според него биха повишили интереса на някои любители, отблъснати от играта от конкретни трудности.

Според него благотворно би се отразило ако игрищата премахнат голф количките. Това би понижило цената на играта като цяло, но наред с това би ускорило темпото на игра.

Наред с това според него е добра идея сутринт през уикендите игрищата да са на разположение само за по-опитни играчи на настоящите цени и след определен час да се отварят за масовите играчи на понижени цени.

И въпреки че е спорно дали тези мерки биха довели до завръщане на интереса към играта, някои потенциални купувачи поне може да спечелят от настоящата ситуация.

„Никога е нямало по-добър момент да се преместите на игрището на мечтите си“

Изданието цитира Джон Рийд, предприемач и инвеститор в редица голф компелкси. Той имал планове за изграждане на луксозно голф игрище в Южна Каролина, проектирано от известни архитекти.

Впоследствие обаче той се отказал, като решил да използва терена за създаването на сладководно риболовно езеро с площ от близо 668 дка.

Най-хубавото игрище, което някога сме построили, в момента се намира 3 м под водата, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Всъщност, едното от тия до Каварна, въведе нова валута - разплаща се с апартаменти... Ако ти дължи пари - получаваш апартамент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 11 години
Охх притесних се! от това заглавие си помислих, че пеУничани са сменили превозните си средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още