IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските инвеститори засилват активността си на европейския пазар на имоти

Инвеститорите от САЩ и Европа отправят поглед към имотите в Азиатско-тихоокеанския регион, Австралия е най-привлекателната за тях дестинация

15:58 | 24.07.12 г.
Азиатските инвеститори засилват активността си на европейския пазар на имоти

Финансовата криза в Европа спомогна за привличането на азиатски инвеститори на европейския пазар за имоти, след като доведе до силно понижение на цените на качествените имотни активи, пише онлайн изданието World Property Channel.

В същото време инвеститори от САЩ и Великобритания отправят поглед към имоти за продан в Азия, посочва изданието.

В миналото азиатските инвеститори често избягваха непознати за тях райони. Това обаче се променя.

Подобно на тях инвеститорите от Европа и САЩ също са по-уверени в Азия, отчитат от лондонската компания Aberdeen Asset Management PLC.

Експертите твърдят, че някои от най-добрите сделки са в нововъзникващи райони, недалеч от първокласни локации в държави като Германия. Именно те имат добър потенциал за възвръщаемост в дългосрочен план.

Данни на фирмата Real Capital Analytics от Ню Йорк за трансграничните капиталови потоци показват, че инвестициите от азиатски инвеститори в САЩ нарастват с бързи темпове. От Aberdeen твърдят, че ако тази тенденция продължи, азиатски инвеститори скоро могат да изместят европейците от първото място в класацията на най-големите чуждестранни купувачи на американския пазар на имоти.

Австралия изглежда е най-привлекателната дестинация за западните инвеститори, като най-силен е секторът на търговските имоти.

По данни на нюйорската компания RREEF Real Estate общите преки инвестиции в имоти в Азиатско-тихоокеанския регион през миналата годна са били на стойност 91 млрд. долара, или с 6% повече от 2010 г.

Въпреки това районът продължава да е рисков. Експерти предупреждават, че инвеститорите винаги трябва да имат предвид фактора прозрачност. Някои пазари като Сингапур, Япония и Австралия са добре регулирани, което може да повиши доверието на инвеститорите, но при други това не е така.

Офис имотите, които са най-популярни сред инвеститорите, продължават да привличат интерес въпреки известната доза нестабилност при тях. Търговският сектор е добър в някои държави, където покупателната способност и потребителските разходи са силни, като Австралия например.

Най-висока е възвръщаемостта при индустриалния сектор, но тук са и най-високите рискове. Логостичните складове и производствените мощности са сред секторите, на които инвеститорите трябва да обърнат внимание, съветват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 24.07.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още