IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупуването на имоти в Европа буксува

Инвеститорите имат проблеми с финансирането, а продавачите не са склонни да продават на по-ниска от очакваната от тях цена

13:32 | 24.07.12 г.
Изкупуването на имоти в Европа буксува

Най-големите компании за инвестиции в имоти в Европа в момента би трябвало да празнуват. Вместо това обаче фирмите, които се занимават с изкупувания, се задоволяват с огризки, пише Bloomberg.

От началото на тази година фирмите за частен капитал са набрали 122,4 млрд. долара за изкупувания в Европа. Обемът на средствата надхвърля този от 2006 г., когато бе бумът на този тип сделки, сочат резултатите от проучване на базираната в Лондон изследователска компания Preqin Ltd.

В същото време стойността на обявените сделки с частен капитал в Европа е паднала с 51% до 57,2 млрд. долара спрямо същия период на миналата година.

Три години след началото на кризата в региона компаниите продължават да страдат от липса на банкови кредити. Друг проблем е неохотата на продавачите да приемат по-ниски от очакваните от тях цени.

Спадът при сделките подлага на изпитание тезата, поддържана отдавна от фирми като Carlyle Group LP, Blackstone Group LP и KKR & Co. , че те са в най-добра позиция, когато публичният пазар е в паника, тъй като имат възможност да инвестират с дългосрочна перспектива.

Експертите от бранша уверяват инвеститорите, че са способни да направят печалба от нестабилността на икономиката и пазара в момент, когато лидерите на еврозоната се мъчат да не позволят Италия да поиска спасителен заем подобно на Испания, Ирландия, Португалия и Гърция.

"Моментът е фантастичен за инвестиции", заяви през май Уилям Конуей от Carlyle във Вашингтон. "Именно в такива времена, когато икономическите данни и пазарите изпращат объркващи сигнали, се правят най-добрите инвестиции".

В същото време Трип Смит от Blackstone посочва, че сключването на сделки е трудно от финансова гледна точка. Средната лихва по заемите за фирми с високи равнища на задълженията, които се използват за финансиране на сделките по изкупуване в Европа на компаниите за частен капитал, е нараснала до 468 базисни пункта над основните лихви през тази година спрямо 417 пункта година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още