IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Европа се ориентират към купувачите от Далечния Изток

Изпълнителите на жилищни проекти все повече ги съобразявт с принципите на фън шуй и вярванията на купувачите от Изтока

10:00 | 25.07.12 г.
Строителите в Европа се ориентират към купувачите от Далечния Изток

През този септември в предградието на Мадрид Фуенлабрада започва работата по строителството на 22 жилища около двор в китайски стил, пагода и езеро, пише Ройтерс. Заграден от високи бели стени, входният портал на комплекса ще е украсен с китайски символи и ще завършва с покрив, наподобяващ храм от Далечния изток.

"Китайците имат една поговорка: кризата е синоним на възможност", коментира Хосе Пара, който ръководи испанския изпълнител на проекта Grupo MAIN. Компанията е решила да се възползва от платежоспособността на местните китайски имигранти, след като финансовата криза пресуши търсенето на жилища от страна на испанците.

"Строим за китайците, защото те са много богати", допълва той.

Все повече строители в Европа използват китайските вкусове и традиционни вярвания, като например фън шуй, за да привлекат богатите купувачи от Далечния Изток.

Всички жилища във Фуенлабрада, които са проектирани и решени според законите на фън шуй, са резервирани с депозит от 5 хил. евро, а Пара планира да построи още 70 апартамента след приключването на този проект през 2014 г.

Тази тенденция е още по-силна в Лондон, където една трета от най-добрите нови жилища през миналата година са продадени на купувачи от Далечния Изток. За сравнение делът им през 2009 г. е бил едва 4%, по данни на консултантите от Savills.

Експертите посочват, че ако Китай премахне ограничението за гражданите си да купуват чужда валута на стойност над 50 хил. долара, вълната от купувачи от континеталната част на страната, която ще последва, може да вдигне цените на най-добрите жилища в Лодон с 15%.

"Всички ние вече знаем какво търсят китайците и какво би ги накарало да не купуват", посочва Себастиан Уорнър, партньор в жилищен комплекс, изпълняван от консултантската компания Knight Frank.

"Повечето китайци израстват с определни културни вярвания", обяснява Филип Юн, 60-годишен малайзийски китаец, който търси апартамент в Лондон. Той притежава жилища в Торонто, Сингапур и Куала Лумпур и всички те са в съответствие с принципите на фън шуй.

Сега Юн си търси дом близо до Темза, тъй като вярва, че водата канализира положителната енергия. Освен това според него тесните улици, натоварените кръстовища и къщите със слаба естествена светлина са предпоставка за недостатъчен поток на положителна енергия.

Лондонската строителна фирма Native Land например не е успяла да продаде група апартаменти в Челси на купувачи от Далечния Изток заради лошото им разположение.

"Чудехме се защо не се продават. Накрая ни казаха, че вратата на банята е твърде близо до въшната врата, което означава, че добрият късмет излиза от имота", обяснява изпълнителният директор на фирмата Аласдеър Никълс.

Влияние оказват и суеверия, свързани с някои числа. Много сгради в Китай променят номерата на етажите, за да избегнат четвортката, тъй като на китайски тя звучи като думата "смърт". Осмия етаж пък се смята за щастлив, тъй като на китайски „осем“ звучи като "благоденствие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още